LMBTQ-felvonulás: kordonok között, saját maguknak parádéznak Pécs belvárosában

2021. szeptember 18. szombat 15:17

Frissítve: 2021. szeptember 18. szombat 19:33

LMBTQ-felvonulás: kordonok között, saját maguknak parádéznak Pécs belvárosában

Megtartották az első vidéki LMBTQ-felvonulást




Szombaton délután Pécs belvárosában LMBTQ-felvonulást tartanak, a városban ellentüntetésre is sor kerül. Ott vagyunk a legfontosabb helyszíneken, nyomon követjük az eseményeket. Cikkünk folyamatosan frissül!

 

 

Körülbelül száz-százötven felvonuló gyűlt össze a  Kossuth téren első ottjártunkkor (14:45), a Pride indulása előtt néhány órával.

A területet a felvonulókéhoz hasonló létszámban biztosítják rendőrök, a tér minden sarkán egyenruhásokat látni. A tömeg egyelőre nem túl aktív, kisebb csoportok jönnek-mennek, a Kossuth tér északnyugati részén gyűlt össze a legnagyobb kompánia, amelyben leginkább külföldi, többnyire spanyol szavakat hallottunk.

Érdekesség, hogy a felvonulás rajtköveként kijelölt Kossuth tér felé az irgalmasok utcáján először egy rendőrségi sorfalnál kellett igazolnunk magunkat, mint sajtósokat, majd a szervezők kordonjánál ezt újra meg kellett tennünk.

A szervezők egyébként a sajtónak kétféle belépőkártyát osztogatnak. Az egyiken a "Média", a másikon a "Független Média" felirat szerepel. Hogy melyiket, kiknek adják, azt nem tudni, mindenesetre mi a "Független" változatot érdemeltük ki.

Három óra után a résztvevők száma körülbelül megduplázódott.

Szivárványos esernyőket, zászlókat lobogtattak az emberek, ezeket volt, aki osztogatta, volt, aki árulta.

És még a szélsóbaloldali Antifa zászlaja is feltűnt a téren. 

Fél négy körül a Momentum politikusai, Cseh Katalin és Nemes Balázs is megérkeztek.

A felvonulni szándékozók számát immár félezerre becsüljük.

A menet eredeti útvonala módosult, ugyanis az egyik utcában csőtörés volt, ezért a Kisfaludy utcán keresztül halad majd a menet a Király utca felé.

Körülbelül negyed ötkor indult el a menet a Kétfarkú Kutya Párt guruló színpadával az élen, amelyből már a Kossuth téri zsinagóga kerítésének tövében is hangosan dübörgő zene szólt.

Amerre elhaladtak, voltak, akik fényképezték őket, mások inkább becsukták az ablakokat.

Útközben Cseh Katalint, a Momentum európai parlamenti képviselőjét arról kérdeztük, véleménye szerint kint lett volna-e a helye a pécsi városvezetésnek a felvonuláson. Cseh Katalin úgy vélekedett, a jelenlegi politikai helyzetben kötelesség részt venni a Pride-on.

Szembetűnő volt, ahogy a felvonulók elhaladtak a Király utca vendéglői mellett, amelynek teraszai kongtak az ürességtől. Volt olyan étterem, amely ki se nyitott arra az időre, nyilván nem számítottak akkora forgalomra, hogy megérje nekik. Ezek a vendéglátóhelyek szombati délutánokon és estéken rendre dugig megtelnek vendégekkel. Korábban az Eozin tulajdonosa azt nyilatkozta lapunknak: körülbelül másfél-kétmilliós kieséssel számol erre a napra.

A rendőrök a menettel haladva elől és hátul is biztosítottak, de a tömegben is vigyáztak a rendre. Komolyabb csetepatét nem tapasztaltunk, bár az említésre méltó, hogy a szélsőbaloldali Antifához tartozó aktivisták arra kérték a rendőröket, kísérjék ki a Pesti TV stábját.


Később, már a Dóm tér közelében az egyik szervező, Rigó Bálint is távozásra szólította fel a tévécsatorna munkatársait mondván, ki vannak tiltva a rendezvényről. Ennek a Pesti TV munkatársai nem tettek eleget, és a rendőrök sem látták indokoltnak az eltávolításukat.

A kékruhások egyébként korrekt, szakszerű munkát végeztek, mind a sajtóval, mind pedig a felvonulókkal udvariasan bántak. Szintén illedelmesen terelték a gyalogosokat a kordonoknál, pedig nem egy csalódott járókelőt kellett arról tájékoztatniuk, merre kell kerülnie.

 

 

A menetet végig kísérték a rendőrök, s a környező utcákban is végig jelen voltak.

Nem történt semmilyen incidens tudomásunk szerint.

Miután a menet elhaladt, a rendőrök elkezdték lebontani a kordonokat.

Amíg azonban álltak az elválasztó elemek, az élet nem állt meg teljesen, olyannyira nem, hogy a Székesegyházban esküvőt is tartottak.

Bizonyára kissé furcsa volt az ünnepélyes esemény így, a rendőrségi kordonok mögött, háttérben a felvonulók zsivajával. 

 

Aztán a menet megérkezett a Szent István térre. A bazilika minor előtti terület ilyet még nem látott. Délután ötre mindenki nyugalomban, békességben megérkezett, miután végigsétált a történelmi belvároson. Semmi izgalom, semmi összetűzés, csak a béke, jó hangulat – a megjelentek részéről. Mert, legyünk őszinték, egy független tudósító számára ez egy unalmas esemény záró helyszíne volt. A régi május elsejék hangulata már réges-régen elveszett. Nehéz ott „tüntetni”, ahol szabad.

Izgalmasabb jeleneteket legfeljebb az illemhely előtt lehetett látni. Ott ugyanis két ifjú hölgy, zeneszóra erotikus táncot lejtett egymással, még a jó ízlés keretein belül.

A program kissé csúszott, ámbár ez senkit sem zavart különösebben. Azokat sem, akik a virágágyások közé ültek, díszletnek. Ezt esetleg kihagyhatták volna, nem mutattak jól a színes forgatagban, amúgy köztéren, még ha pont zárt körű eseményen történt is a dolog. Mert holnap meg jöhetnek a kertészek, helyreállítani a placcot.

A beszédek inkább voltak rögtönzöttek, mint kimunkáltak. A pécsi első vidéki megmozdulás után siófoki, miskolci, debreceni összejöveteleket is álmodtak. De leginkább mindennapi megnyilvánulásokat, a szabadság, egyenlőség jegyében. Nem, mintha most szombaton bárki is korlátozta volna az egybegyűlteket a jogaik gyakorlásában. A törvények meg mindenkire vonatkoznak, az abc bármelyik betűjét is érzik az illetők a magukénak. A többségi akarat a demokrácia szerves része, de inkább alapja. Ha a maiak elnyomásról szónokolnak, akkor olyat közelről aligha láttak, tapasztaltak korábban.

 

Mire a korábbi korlátozások ideje elérkezett a belvárosban, már mindenki rájöhetett, felesleges lett volna bár minden összecsapás, akár hangban, akár más módon. A sétát mindenki túlélte lelki sebek nélkül, vasárnap is felkel majd a Nap, túl a vidéki pride eseményein.

 

Szombaton Barbakánnál ellentüntetést tartottak. Tucatnyi rendőrautó, harminc-negyven rendőr, nagyjából száz-százötven lehetett a résztvevők száma. Magyar rockzene szólt a helyszínen.

A tüntetők nem voltak - a Kossuth téren tapasztaltakkal szemben - hermetikusan elzárva, a járókelők pedig le is vonták az első benyomásokat: ide bejöhet bárki, nincsenek körbekordonozva.

 

- Mindenkinek lett volna jobb dolga, de kénytelenek vagyunk itt lenni, tiltakozni kell az LMBTQ ellen - mondta a rendezvényen dr Apáti Istvan, a Mi Hazánk alelnöke, parlamenti képviselő. - Nem harag és gyűlölet, hanem szánalom és megvetés, amit érzek velük kapcsolatban. A szexualitás magánügy, négy fal közé való. Nagyon sajnálom a pécsi vendéglátósokat, hiszen komoly veszteséget kell elszenvedniük miattuk. A gyermekeket, a fiatalokat tudjak megmérgezni ezekkel a vonulásokkal.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője szerint olyan, mintha a Gyurcsány-érában élnénk, a város polgármestere eljárást kezdeményezett a rendőrségen (a városban megjelent egyes matricák miatt - a szerk.). Péterffyit kérdezem, miért nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van?

- Nyomozásba kezdett, hát jelentsen fel engem is, mert minden szavával egyetértek.

Ez a felvonulás nem a másságról szól, hiszen offenzíva jelleggel akarnak ránk erőltetni a beteges dolgokat. Kíváncsi vagyok, hogy azért indítanak-e eljárásokat, hogy templomokat riasztották tele szivárványos matricákkal - mondta a Betyársereg vezetője.

A megmozdulás végén az összegyűltek elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt. Előbbit a rendőrök közül többen is a tömeggel énekelték.

 Munkatársunk beszámolója szerint a beszédeket követően a résztvevők többsége hazaindult, azonban egy nagyobb csoport - a Légió Hungária - a Szent István tér felé indult, ahol felsorakozott rendőrök várták őket.

Lapunknak azt mondták, egészségügyi sétát tesznek, s később elindultak a Hungária utca irányába, rendőri kísérettel. 

A menet aztán egy presszónál megállt, s a résztvevők elkezdtek sörözgetni.

 

Lapunk információ szerint szombatra virradó éjjel több pécsi templom, feszület mellett is - minden bizonnyal provokatív célzattal - szivárványos zászlókat helyeztek el ismeretlenek.

 

Ezeket reggelre - szintén ismeretlenek - eltávolították.

 

Pécs a messziről érkező látogatók előtt is zárva volt szombaton.

Például egy idős házaspár a fiúkkal jött el kirándulni és szemügyre venni a város látványosságait, amelyek között természetesen a belváros is szerepelt.

Azonban mindenhol kordonok és rendőrök állták előlük az utat. A házaspár szomorúan adta tudtunkra, hogy a ritka pillanatok egyike, mikor gyermekükkel lehetnek, de sajnos ez a közös program is kudarcba fulladt.

A család a fővárosból utazott el Pécsre, de úgy tűnik az LMBTQ-felvonulás miatt "üres kézzel" távozott a városból, mint ahogy sokan mások is.


 

EQM