Lement a függöny, nagyon úgy tűnik, befellegzett a pécsi színházi találkozónak

2021. március 03. szerda 17:58

Lement a függöny, nagyon úgy tűnik, befellegzett a pécsi színházi találkozónak

A Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Kft. megszüntetését kezdeményezte a cég egyik fő tulajdonosa, a Magyar Teátrumi Társaság. Ez a POSZT végét jelentheti, legalább is eddigi formájában.

 

A Magyar Teátrumi Társaság a kft. közelmúltban tartott taggyűlésen kezdeményezte a cég megszüntetését.

Ezzel az biztosan eldőlt, hogy a jelenlegi formájában sem idén, sem később nem lesz POSZT, azonban az még kérdés, vállalkozik-e valaki a megszervezésére.

A pécsi önkormányzat - mint az a szerdán kiadott közleményükben szerepel - mindenesetre valamilyen formában továbbra is megtartaná a találkozót, a részletekről azonban még semmit nem tudni. 

Íme, a közlemény:

"Pécs város vezetése a 2019-es választási kampány során tett vállalásának eleget téve kiemelt figyelmet fordít tradicionális színházfesztiválja megszervezésére és feltételeinek megteremtésére. Ez a korábbi időszakban a Poszf Kft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden döntéshez 75 %-os többség szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tesz lehetővé.

 

A legutóbbi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

 

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését, amely tavaly a pandémia miatt sem a megszokott időben, sem ősszel nem tudott megvalósulni. A vírushelyzet az idei évben is többszörösen nehézségek elé állítja a szervezőket. Az évad előadások nélkül telt a színházakban, az újranyitás időpontja pedig még mindig bizonytalan.

 

Ettől függetlenül - jelenleg még a Poszf Kft. ügyvezető igazgatójaként - Moravetz Levente és szakmai stábja dolgozik Pécs jövőbeni fesztiválja lehetséges forgatókönyvén, amelynek időpontjáról és programjáról felelősen a veszélyhelyzet végét követően tudunk részleteket közölni.

Az biztonsággal kijelenthető, hogy Pécs városa továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel."

EQM