Lecsukták a Kölkednél lebukott embercsempészeket

2019. december 23. hétfő 14:10

Lecsukták a Kölkednél lebukott embercsempészeket

Pécsi Járásbíróság hétfőn egy hónapra elrendelte a magyar állampolgárságú Sz. L. letartóztatását vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntettének kísérlete megalapozott gyanúja miatt, valamint szintén egy hónapra a szír állampolgárságú M. A. A. és M. A. letartóztatását több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének kísérlete megalapozott gyanúja miatt.

 

 

A rendelkezésre álló adatok szerint a szír M. A. A. és M. A. gyanúsítottak 2019. december 21. napján 2 óra körüli időben Kölked térségében 5 fő, magát szír állampolgárnak valló migráns személynek Magyarország területén keresztül Nyugat-Európába történő szállításában az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő illegális átlépéséhez kívántak segítséget nyújtani, melyet azonban a rendőri intézkedés miatt végrehajtani nem tudtak.

A magyar Sz. L. gyanúsítottat 2019. december 21. napján 9 óra 20 perckor migrációs tevékenység miatti rendészeti tevékenység során rendőri intézkedés alá vonták a Kölked és Erdőfű közötti útszakaszon, miközben osztrák rendszámú gépkocsijával közlekedett. Gyanús viselkedése miatt elszámoltatták, ennek során a helyszínen való tartózkodásának indokát igazolni nem tudta. Igazoltatása közben telefonjáról egy M. S. nevű szír személynek küldött üzenetet az embercsempészés miatt ellenőrzést végző rendőrökről, továbbá telefonján egyéb, az embercsempészésre utaló üzenetek is láthatóak voltak.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a magas büntetési tételre figyelemmel a bíróság szerint megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének vagy elrejtőznének.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak a tanúk megfélemlítésével, befolyásolásával vagy tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

Továbbá a szír gyanúsítottak hívásforgalmi adataira tekintettel megalapozottan feltehető az is, hogy az eljárás tárgyát képező bűncselekmény elkövetését tovább folytatnák.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsítottak szabadlábra helyezésük végett fellebbezést jelentettek be a végzés ellen, az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak védői az ülésen nem jelentek meg, ők 3 napon belül jelenthetnek be fellebbezést, így a bíróság határozata nem végleges

Forrás: Pécsi Törvényszék