Kútba dobtak egy elpusztult sertést Véménden, lecsapott a bíróság

2019. október 16. szerda 12:06

Kútba dobtak egy elpusztult sertést Véménden, lecsapott a bíróság

A Mohácsi Járásbíróság a szerdán megtartott előkészítő ülésen három vádlottat veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében bűnösnek mondott ki, és ezért a bíróság egy év börtönre ítélte őket, melynek végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztette. 

 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint egy véméndi lakos megbízásából az elsőrendű vádlott gondozta a véméndi lakos által tartott sertéseket 2018. augusztus 5. és 2018. augusztus 8. napja közötti időben.

Az elsőrendű vádlott 2018. augusztus 7. napján 18.00 órai időpontot megelőzően - pontosan meg nem határozható időpontban észlelte, hogy a véméndi lakos tulajdonát képező sertések közül 1 db kifejlett, kb. 150 kg súlyú egyed elpusztult. Az elsőrendű vádlott ekkor elhatározta, hogy az elpusztult állat tetemét a véméndi ingatlan határán található használaton kívüli kiszáradt ásott kútban fogja elhelyezni.

Tekintettel arra, hogy az elsőrendű vádlott egymaga nem volt képes az elpusztult állat mozgatására, ezért megkérte a másodrendű és harmadrendű vádlottakat arra, hogy segítsenek neki az állat tetemét a szóban forgó kúthoz elvinni. A harmadrendű vádlott 2018. augusztus 7. napján 18.00 és 19.00 óra körüli időben megjelent traktorral, míg a másodrendű vádlott az istálló előtti területen a földön fekvő sertéstetemet egy kötéllel a traktor elején elhelyezkedő „villa-szerű" eszközhöz erősítette.

A harmadrendű vádlott az általa vezetett traktorral a tetemet az elsőrendű vádlott kérésének megfelelően a kert végében található kiszáradt kúthoz vitte, ahol az elsőrendű és másodrendű vádlottak az állat tetemét a kútba lökték, majd a kút nyílását fedő beton elemet a kútra ráhelyezték és a vádlottak a helyről távoztak.

A sertéstetem veszélyes hulladéknak minősül.


Az ítélet jogerős.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék