Különleges programokkal várják a látogatókat szombaton a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

2022. május 13. péntek 10:28

Különleges programokkal várják a látogatókat szombaton a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

Országszerte mintegy hatvan helyszínen több száz programmal készülnek az Emlékhelyek napjára, amelynek nyitórendezvénye szombaton reggel 9 órakor kezdődik a tavalyi Év Emlékhelye-díjjal kitüntetett Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.


- Az emlékhelyek legfontosabb feladata a birtokukban lévő tudás átadása a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a hazaszeretet, a nemzeti büszkeség növeléséhez" - fogalmazott Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke tavaly, amikor  Móczár Gáborral átadták a díjat Závodszky Szabolcsnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának.

Mint kiemelte, azért a mohácsi nemzeti emlékhely érdemelte ki az év emlékhelye díjat, mert munkatársai példaértékű módon, komoly szakmai munkával készülnek a jubileumi évvel, a mohácsi csata 500. évfordulójára, ami 2026-ban esedékes.

A díj birtokosaként a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen tartják a szombati országos programok  nyitórendezvényét.

Reggel kilenc órakor köszöntőt mond, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Hargiai János országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Fél tízkor kihirdetik a „Mohács500" elnevezésű rajzverseny eredményét,
majd Varga Szabolcs történész tart előadást a Balkán-félszigeten található oszmánellenes emlékhelyekről.

Szombaton egészen délután hat óráig folyamatosan, különleges szakvezetésekkel várják az érdeklődőket, amelynek során a látogatók történelmi hagyományőrzők segítségével, interaktív módon ismerkedhetnek meg a csaknem 500 évvel ezelőtti fegyverekkel, viselettel, katonai szokásokkal.


2020-ban kezdődött meg az újabb tömegsírok feltárása, ezek bemutatása szintén a program része.

 

 

M. B.