Közadakozásból újították fel Babarcon a kálváriát, fél év alatt összegyűlt a pénz

2017. szeptember 07. csütörtök 16:00

Közadakozásból újították fel Babarcon a kálváriát, fél év alatt összegyűlt a pénz

Jövő csütörtökön szentelik fel a temetőben található kálváriát, amelyet közadakozásból újítottak fel. 

A közösség összefogásának, erejének ékes példája a babarci kálvária felújításának története. Dióhéjban: a múlt század elején állított keresztút már évtizedekkel ezelőtt megérett a teljes felújításra, azonban a pedáns gazdálkodásról is ismert polgármester, Pécsi Sándor mindaddig nem szeretett volna belevágni a beruházásba, amíg nem látja a végét, magyarán, amíg nincs meg rá a pénz.

A mintegy 700 lelkes falu számára meglehetősen nagy kiadásnak számít a csaknem hétmilliós tétel, amennyibe a rekonstrukció került, ám gondoltak egy nagyot:

- Nem szerettük volna, ha pályázati pénzből valósítjuk meg a tervet, úgy gondoltuk, sokkal inkább a magáénak érzi majd mindenki a kálváriát, ha közadakozásból valósítjuk meg a felújítást - mondta lapunknak Pécsi Sándor.

Az adakozásról szóló felhívást az esztendő elején tették közzé, s alig fél év alatt több mint hárommillió forint gyűlt össze. Volt, aki ötszáz forintot adott, más néhány ezret, tízezret, de olyan is akadt, aki 180 ezer forinttal támogatta a felújítást.

A hiányzó összeget - kizárólag saját forrásaikból - az önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat teremtette elő (előbbi mintegy hárommillióval, utóbbi 728 ezer forinttal járult hozzá az építkezéshez.

A kálváriát szeptember 14-én szentelik fel, az ünnepségre természetesen nemcsak az adományozókat, hanem minden minden érdeklődőt várnak.

M. B.