Köszöntjük Mohács friss Kossuth-díjasát, városunk díszpolgárát, Sümegi Eszter operaénekest

2018. március 16. péntek 21:31

Köszöntjük Mohács friss Kossuth-díjasát, városunk díszpolgárát, Sümegi Eszter operaénekest

Kossuth-díjjal gyarapodott Mohács díszpolgára, Sümegi Eszter gyűjteménye. Az operaénekesnő az egyik legbecsesebb elismerésnek tekinti a Kossuth-díjat, amelynek elnyerését megtisztelőnek és meghatónak tartja. Az énekes csütörtökön vehette át az elismerést a Parlamentben. 

 

Sümegi Eszter operaénekes, kiváló és érdemes művész, a Magyar Állami Operaház szerződéses magánénekese a világ legrangosabb operapódiumain és koncerttermeiben is páratlanul sikeres, számtalan főszerepet magába foglaló, kivételesen gazdag művészi pályája elismeréseként vehette át az elismerést.  

"Fantasztikusan jó érzés, hogy a legmagasabb állami szinten is elismerésre méltónak találták az elmúlt 25 év munkáját" - mondta Sümegi Eszter az MTI-nek. Hozzátette: az utóbbi 8-10 évben lehetősége volt olyan művekben szerepeket, főszerepeket énekelni, amelyeket ritkán vagy még sosem játszott a dalszínház. Ilyenek például a Richard Strauss-operák vagy a különleges Verdi-művek, s ennek ő részese lehetett.
Elmondta, hogy mindig nehezebb volt Magyarországon magyaroknak énekelni, mert a meghatottságtól nehezebb a szíve, sokkal személyesebb érzésként éli meg az itthoni fellépéseket. "Mégis megéri ezt az utat bejárni, mert csodálatos dolog itthon énekelni" - hangsúlyozta.

Kedvenc szerepeként az Aidát említette, amelyet még 13 éves korában hallott először, ez volt az "első operai érintése". A művészetet a legcsodálatosabb hivatásnak nevezte, hiszen ennek eszközeivel valamennyit visszaadhat a közönségnek a "föntről kapott" tehetségből, de mindehhez művészi alázatra is nagy szükség van - mutatott rá, hozzátéve: ha valakiből miatta vált zenekedvelő, operaszerető ember, akkor már megérte csinálni.

Mindig a közönség volt az első - emelte ki Sümegi Eszter, aki szenvedélyként éli meg a különböző szerepek megformálását és fantasztikusnak tartja a művek színpadig eljutó folyamatát.

A művész jelenleg párhuzamosan készül két főszerepre Eugen d'Albert A hegyek alján című koncertszerű előadásában és Verdi Az álarcosbáljában.

Sümegi Eszter 1993-ban szerezte meg operaénekesi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Ónody Márta növendéke volt. Ugyanabban az évben Philadelphiában megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. Diplomája megszerzése után tovább tanult Rózsa Vera és Geszty Sylvia mesterkurzusain. 1993 óta a Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Puccini Bohéméletének Mimijeként debütált. Fellépett többek között a Bregenzi Fesztiválon, a Torontói Operában, Salzburgban, a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, Taiwanban.

Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte Walkür produkciójában. Első önálló albuma 2003-ban jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel.

Forrás: EQM - MTI - Fotó: Magyar Állami Operaház