Kitüntette a finn köztársasági elnök Habjánecz Tibort

2018. május 18. péntek 16:48

Kitüntette a finn köztársasági elnök Habjánecz Tibort

Finnország köztársasági elnöke a Finn Oroszlán Lovagrend érdemrendjét adományozta dr. Habjánecz Tibor polgármesternek, ki az elmúlt évtizedben jelentősen előmozdította és aktívan ápolta a finn-magyar kapcsolatokat Geresdlakon. A kitüntetést Petri Tuomi-Nikula nagykövet adta át május 17-én Budapesten, a nagyköveti rezidencián. Az eseményről a Finn Nagykövetség számolt be.

 

Az elmúlt tíz évben finnek tucatjai költöztek a településre, aminek köszönhetően Geresdlakot Magyarországon „finn faluként" ismerik. Habjánecz Tibor polgármesterként dicséretre méltóan és aktívan tevékenykedett a helyi finnek érdekében, terjesztette egész Magyarországon Finnország hírét.

Köszöntőjében a nagykövet arra is emlékeztetett, hogy a polgármester az évek során olyan tipikus finn „sportágak" szakértőjévé is képezte magát, mint a csizma- és mobiltelefonhajítás vagy az asszonycipelés. Habjánecz Tibor tevékenységének köszönhetően Geresdlak Magyarországon a finn-magyar különleges kapcsolatok egyik szimbólumává vált.

Habjánecz Tibor kitüntetése alkalmából a Finn Nagykövetség Geresdlak községnek ajándékozta a 100 könyv Finnországból című gyűjteményét abban a reményben, hogy a könyvek olvasása még közelebb hozza majd Geresdlak község lakóit finn barátaikhoz.

Képünkön: (balról jobbra) Heltai Borbála, Habjáneczné Kóbor Ilona, Habjánecz Balázs, dr. Habjánecz Tibor, Mauri Vänskä és Petri Tuomi-Nikula nagykövet.

Forrás: Finn Nagykövetség