Kirabolt egy kamasz egy 88 éves asszonyt Pécsett

2019. december 23. hétfő 17:00

Kirabolt egy kamasz egy 88 éves asszonyt Pécsett

A Pécsi Járásbíróság hétfőn egy hónapra elrendelte fiatalkorú fiú  letartóztatását a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől való elvétellel elkövetett kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A rendelkezésre álló adatok szerint 2019. december 21. napján 10 óra 9 perckor a sértett egy pécsi „csirkeboltban" vásárolt, ahol 20.000 forintos bankjeggyel fizetett 4.490 forint értékben.  

 

Az üzletből történt távozását követően a sértett asszony a lakása felé indult gyalogosan. Haladása közben a gyanúsított ‒ aki többször felajánlotta a segítségét a sértettnek szatyrai vitelében ‒ 10 óra 20 perc és 10 óra 30 perc közötti időben kitépte a sértett kezében lévő szatyrot, abból kivette a sértett pénztárcáját az abban lévő 14.688 forint készpénzzel együtt, majd a készpénzt kivette, a szatyrot és a tárcát eldobta, és elszaladt.

A sértett 88 éves, mozgásában korlátozott, bottal jár, bal kezével szorítani nem tud, így a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személynek tekinthető.

A bűncselekmény tárgyi súlyára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a tanúk befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné.

Továbbá a vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárásokra tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított, törvényes képviselője és védője szabadlábra helyezés végett fellebbezést jelentettek be a végzés ellen, az ügyész tudomásul vette.

Forrás: Pécsi Törvényszék