Készülhetnek a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó utak tervei - Eredményes volt a közbeszerzés

2019. május 08. szerda 14:38

Készülhetnek a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó utak tervei - Eredményes volt a közbeszerzés

A budapesti székhelyű Speciálterv Építőmérnöki Kft. nyerte a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó utak építésének engedélyezési és kiviteli tervének készítésére kiírt közbeszerzési eljárást. Szekó József, Mohács polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, bízik abban, hogy a tervek egy éven belül elkészülnek, maga a híd pedig 2023-ra megépülhet.  

 

 


Amint arról beszámoltunk , megdöbbentek és felháborodtak a mohácsiak nyáron, amikor azt látták, olvasták tavaly nyáron a hírekben, hogy ismét lekerült a híd építése a napirendről.

A balliberális sajtóban negatív szenzációként tálalt ügy hátterében egy bevett eljárástechnikai magyarázat állt: új szakpolitikai célkitűzésként merült fel a Pécs-Szeged kapcsolat főúti tengelyként való kiépítésének távlati biztosítása, ezért egyéb más, nagyszabású előkészítési feladatokat is elrendeltek.

A nemzeti oldal politikusai akkor is hangoztatták, a riogatásnak nincs alapja, a kormány szándéka - összhangban Orbán Viktor miniszterelnök tavaly áprilisában Mohácson tett nyilatkozatával - semmit sem változott: továbbra is kimondott cél a Duna-híd megépítése Mohácsnál.

Hangsúlyozták azt is, hogy a módosított, magasabb műszaki tartalom megvalósítása érdekében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. új közbeszerzést kíván indítani, mely azonban ugyanúgy kalkulál a mohácsi Duna-híd megépítésével is.

A közbeszerzési eljárás pedig mostanra le is zárult, a híd és a csatlakozó, az M6 autópálya és 51. sz. főút közötti úthálózat kiépítésének engedélyezési és kiviteli tervének készítésére, az építési engedély, valamint a szükséges további engedélyek megszerzésében való közreműködésre szóló megbízást a budapesti székhelyű Speciálterv Építőmérnöki Kft. nyerte el. A cég nettó 972 millió forintért vállalta a munka elvégzését.

Szekó József, Mohács polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, mindez újabb mérföldkövet jelent a híd építésének előkészületeiben. Hozzátette, tudomása szerint a budapesti cég megfelelő tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik, így bízik benne, hogy a tervek egy éven belül elkészülnek.

A városvezető emlékeztetett, a híd létesítéséhez elengedhetetlen környezetvédelmi engedéllyel már rendelkeznek, azt ugyanis korábban az önkormányzat elkészíttette. Ennek azért is van jelentősége, mert így az előkészítés folyamata rövidebb időt vehet igénybe.

Szekó József a mindenkit talán legjobban érdeklő kérdésre, jelesül, hogy mikor kezdődhet és fejeződhet be a kivitelezés, azt felelte, a híd 2023-ra készülhet el.

A most készülő tervek nemcsak a hídra vonatkoznak, hanem a csatlakozó utakra is. A beruházás részeként az 57-es főút M6-os autópálya és Mohács közötti szakaszát kétszer kétsávosra bővítik, az 56-57. sz. főutak körforgalmi csomópontja és az új mohácsi Duna-híd közötti szakaszon az út teherbírását 11,5 tonnára emelik. A szigeti oldalon pedig - hogy a híd ne a „semmibe" vezessen - pedig megteremtik az összeköttetést az 51-es főúttal.

Összesen mintegy 27 kilométernyi új, vagy felújítandó, szélesítendő út építéséről van szó.

Képünkön: a mohácsi Duna-híd 2014-ben készült tanulmányterve.

M. B. - Fotó: Pont-Terv Zrt. - Grafika: Dunántúli Napló