Készül az új sasleltár: a Mohács környékén telelő madarakat is számba veszik

2019. január 11. péntek 15:24

Készül az új sasleltár: a Mohács környékén telelő madarakat is számba veszik

Ezen a hétvégén rendezik az országos sasszinkront, a nálunk telelő ragadozó madarak éves számlálását. Az állomány jelentős része Mohács közelében, a magyar-szerb-horvát határvidéken található.  

 


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ragadozómadár-védelmi szakosztálya a Helicon LIFE programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve ezen a hétvégén szervezi immár 15. alkalommal az országos sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását - írta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Magyarország területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van, ilyen Mohács közelében Béda-Karapancsa is. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaság ugyan, de előfordul a szirti sas és a fekete sas is.

Régiós szinten néhol már több évtizede zajlik egy-egy kiemelten fontos területen a telelő sasállományok felmérése, azonban a helyi felmérések különböző módszerekkel és időpontokban zajlottak le, így a telelő madarak becsléséhez csak korlátozottan lehetett felhasználni az adatokat.

Ezért az MME ragadozómadár-védelmi szakosztálya 2004-ben elindította a legfontosabb területek egységes módszertannal és szinkron - azaz egyidejűleg lefolytatott - felmérését.

A 2014-es számláláskor 563 rétisast, 220 parlagi sast, három szirti sast és hét fekete sast írtak össze a szakemberek és önkéntesek Magyarországon.

Sasokból jól állunk

2015-ben a nemzetközi környezetvédő szervezet, a WWF is madárszámlását végzett a Duna, a Dráva és Mura folyók mentén, a szomszédos országok területén is. Mohács közelében, a magyar-szerb-horvát határvidéken kétszázharminc rétisast számláltak meg. Ez egyedülálló: a faj Európában itt él egységnyi területen a legnagyobb számban.

Tavaly viszont sokkal több egyed került a leltárba: 702-735 rétisast, 272-280 parlagi sast, 5 fekete sast és 4 szirti sast számláltak meg a felmérők január közepén. A leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 5762 példánnyal.

Mohács környékén huszonegy rétisast vettek nyilvántartásba.

A megfigyelések érintették az ország legjelentősebb ismert telelőhelyeit, ebből következően a lehető legpontosabb képet alkothatunk a hazánkban tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról.

Az országos sasleltár célja, hogy a sasállományok felmérése mellett az illegális ragadozómadár-mérgezések felderítését, hatásuk monitorozását és visszaszorítását is elősegítse. Magyarország élen jár a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve, amely esetek csökkentése a hozzánk külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősségünk is.

 


M. B.