Kápéval fizetett egy vállalkozó egy használt kocsiért, drága lesz

2022. május 09. hétfő 12:09

Kápéval fizetett egy vállalkozó egy használt kocsiért, drága lesz

Sok vállalkozó nincs tisztában azzal, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók között, másfél millió forintot meghaladó kifizetés nem történhet készpénzben, hívta fel a figyelmet a NAV.

 

 

A szabályozással nem törődött az a baranyai használtautó-kereskedő illetve a tőle vásárló cég képviselője sem, akik egy két és félmilliós gépjármű adásvételét ütötték nyélbe készpénzért.

Ebben az esetben a kifizetés teljesítője és a kifizetés jogosultja is, a másfél millió forintot meghaladó rész után 20 százalékos mulasztási bírsággal sújtható, azaz a banki tranzakciós díj megspórolása (vagy a tájékozatlanság, esetleg a gazdasági esemény eltitkolásának szándéka) a későbbiekben igen sokba kerülhet a gazdasági esemény mindkét szereplője számára.

Hasznos tudni, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti tranzakciók esetén nem minősül készpénzfizetésnek, ha a vevő az eladó bankszámlájára csekkel fizet készpénzben, vagy ha a vevő az eladó számlavezető bankjánál fizeti meg az összeget készpénzben.

 

Forrás: NAV