Kanada nagykövete látogatta meg a PTE kutatóintézetét

2021. október 21. csütörtök 16:20

Kanada nagykövete látogatta meg a PTE kutatóintézetét

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét (PTE SZBKI) rangos vendégek látogatták meg szerdán. Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete és dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egyaránt kíváncsi volt az 1800 tételt őrző, s ezzel hazánk leggazdagabb szőlőgénbankjának számító kutatóintézetére, valamint az itt folyó kutatásokra, és az ezekben rejlő lehetőségekre. 

 

 

A szerdai látogatáson dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár elmondta: „Csodálatos lehetőségeket nyújt a magyar borászat jövője szempontjából az intézet fizikai és szellemi tudástára: nem csoda, hogy ez a sokszínűség és megújuló hagyományok a nagykövet asszony érdeklődését is felkeltették. Várható, hogy a jövőben akár ezen a vonalon is megerősíthetjük a magyar-kanadai kapcsolatokat." - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki nemzeti kincsnek nevezte az olyan kutatóintézeteket, tudományos műhelyeket, mint amilyen a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.

Hozzátette: „A magyar borok rengeteg díjat kapnak világszerte, a különböző nemzetközi versenyeken rendre az élmezőnyben végeznek, ami a magas színvonalú szakmai munkára vezethető vissza, az értékesítési oldalon azonban még bőven van fejlődési lehetőség. A magyar borexport dinamizálásában szeretnénk segíteni." - mondta el dr. Bencsik Dávid.

Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete elsősorban a csemege szőlőfajták iránt mutatott kiemelt érdeklődést, valamint a rezisztens, tehát a különböző betegségeknek ellenálló fajták, és az ezekkel kapcsolatos kutatások iránt.

Elismerően szólt a PTE SZBKI génbankjáról, mely remek alapot kínál az itt zajló kutatásokhoz, fejlesztésekhez.

A szerdai megbeszélésen részt vett dr. Miseta Attila, a PTE rektora, valamint Decsi István kancellár is.

Madaras Zoltán intézeti elnök és munkatársai bemutatták az intézet genetikai erőforrások hasznosítása terén elért eredményeit, így a vendégek azt is megtudhatták, hogy 26 szőlőfajta több mint 300 parcelláján foglalkoznak az SZBKI szakemberei klónszelekciós nemesítéssel.

Az elmúlt időszakban az intézet fajtafenntartói és nemesítési tevékenységéből született klón- és fajtajelöltekből az ország számos borvidékén összehasonlító, fajtaérték-kutatásra alkalmas kísérleti ültetvények létesültek.

Ilyen ültetvényekben helyezték el további vizsgálatok céljára az újra termesztésbe vonható ősi kárpát-medencei fajtákat, a szelekciós és a keresztezéses nemesítési munka jelöltjeit.

 

 

 

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs