Jön a kánikula és vele az erős UV-B sugárzás, csak óvatosan a napozással

2017. június 20. kedd 08:21

Jön a kánikula és vele az erős UV-B sugárzás, csak óvatosan a napozással

Száraz és egyre melegebb levegő áramlik térségünk fölé. Kedden már sok helyen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és a hőség a következő napokban is folytatódik. Kedden extrém UV-B sugárzás várható.

Kedden derült, túlnyomóan napos időnk lesz. A csúcshőmérséklet 30 fok körül alakul, igazi strandidő várható. Az OMSZ előrejelzése szerint A figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as szintű UV-B sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás is elég lehet a leégéshez, ezért azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen az ellen, és ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Szerdán a hajnali óráktól kezdve megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan lesznek záporok, zivatarok. Az északnyugati szél átmenetileg megerősödik. 29 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, némi gomolyfelhővel, csapadék nélkül. 22 és 29 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken a ragyogó napsütést kevés gomolyfelhő zavarja, csupán elvétve fordul elő zápor, zivatar. 30 fok fölé melegszik a levegő, országos hőség lehet.
Hétvégén a szombati rekkenő hőség után vasárnapra néhány fokkal felfrissülhet a levegő. Zápor, zivatar és szélerősödés szombat délutántól lehet.

EQM - OMSZ - koponyeg.hu