Javítóba küldött két rablótanoncot a pécsi bíróság

2020. május 26. kedd 08:32

Javítóba küldött két rablótanoncot a pécsi bíróság

A Pécsi Járásbíróság a napokban tartott előkészítő ülésen meghozott ítéletével rablás és más bűncselekmények miatt az elsőrendű fiatalkorú vádlottat 3 év, míg a másodrendű fiatalkorú vádlottat 2 év 6 hónap javítóintézeti nevelésre ítélte.  

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű és a másodrendű fiatalkorú vádlottak elhatározták az elsőrendű vádlott ötlete nyomán, hogy egy barcsi parkban egy járókelőtől készpénzt jogtalanul tulajdonítanak el.

2019. július 5. napján 22 óra 15 perc körüli időben a sértett végig haladt egy barcsi kivilágítatlan parkban, ahol az elsőrendű fiatalkorú vádlott elé ugrott egy karóval a kezében és azt kiabálta, hogy „Ez egy rablás!". A sértett felajánlotta a vádlottnak, hogy ad nekik ezer forintot. A sértett kivette a hátizsákjából a pénztárcát, melyet - a benne lévő 30.000,- forinttal és iratokkal együtt - az elsőrendű vádlott kikapott a sértett kezéből és azzal a helyszínről elmenekült. A vádlottak a pénztárcát az utcán eldobták, a pénzből a közeli kisboltban csokoládét, chipset, energiaitalt vásároltak.

A vádlottak 2019. június elején elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott által ismert, általában ittas állapotban lévő férfitól erőszakkal készpénzt szereznek meg. A vádlottak az ittas állapotban lévő sértettet megvárták a buszmegállóban és követni kezdték. Az elsőrendű vádlott a sértettet hátulról meglökte, maga felé fordította, majd ököllel mellkason ütötte, miközben egyik kezével a nyakát szorította másik kezével a nadrágja zsebéből kivette a benne lévő 1.500,- forintot. Ezt követően a vádlottak a helyszínről együtt elmenekültek. Az így eltulajdonított 1.500,- forintot a vádlottak a közeli kisboltban szotyolára, chipsre, energiaitalra költötték.

Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék