Itt élned, halnod kell: a csataévfordulón érkezik Mohácsra a történelmi rockmusical

2017. augusztus 14. hétfő 08:16

Itt élned, halnod kell: a csataévfordulón érkezik Mohácsra a történelmi rockmusical

Országos turnén adja elő az Itt élned, halnod kell című történelmi rockmusicalt az Esztrád Színház augusztus 19. és október 14. között hat helyszínen. Mohácson augusztus 29-én, a törökök elleni csata évfordulóján láthatja a közönség a Széchenyi téren az ingyenes előadást, a főszerepben Vikidál Gyulával.  

 

A Koltay Gábor rendezte darabot augusztus 29-én, este fél kilenctől mutatják be Mohácson.

A darab a honfoglalástól a rendszerváltozásig állít emléket a magyar történelem jeles eseményeinek, köztük Szent István király uralkodásának, a tatárjárásnak, Mátyás uralkodásának, a 150 éves török hódoltságnak, a Rákóczi- és az 1848-as szabadságharcnak, valamint a trianoni békeszerződésnek és az 1956-os forradalomnak.

A zenemű rockzenei alapokra épülő, folkzenei motívumokat is felhasználó, szimfonikus hangszerelésű alkotás, amely dalok, megzenésített klasszikus versek, instrumentális zenék, történelmi szövegek összefüggő kompozíciójának segítségével idézi fel a magyar történelem kiemelkedő korszakait, fontos eseményeit.

A főszereplő Vikidál Gyula mellett mások mellett Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Palcsó Tamás, Sipos Imre, Szentgyörgyváry Laura, Varga Miklós és gyermekei, Varga Vivien és Varga Szabolcs lép színpadra. Közreműködnek a komáromi Magyarock Dalszínház művészei, a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai, artisták és lovasok.

- Az előadás a történelmi ismeretek terjesztésén túl, szándékaink szerint hozzásegíti az érdeklődőket ahhoz, hogy pallérozzák történelemszemléletüket, fogalmazott Koltay Gábor. - Egy közösség, tágabb értelemben a nemzet fennmaradása, lelki és szellemi, nemkülönben anyagi gyarapodása az erős gyökerekbe kapaszkodó nemzettudat nélkül elképzelhetetlen. A felemelően szép és bátor emberi, történelmi példák felidézésével, és a magunk eszközeivel szeretnénk hozzájárulni, hogy hitet, erőt és bátorságot merítsünk a mindennapok küzdelmeihez.

A zenemű Koltay Gergely és Szűts István alkotása, akik a Magyar Örökség és Magyar Szabadság díjjal kitüntetett Kormorán együttes tagjai. Több mint száz zenealbum készítése, nagy sikerű egész estés zeneművek (A költő visszatér, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány) és emlékezetes filmzenék (Julianus barát, Honfoglalás, Sacra Corona) megalkotása fűződik nevükhöz.

A produkció létrehozásában sok népszerű énekes és színész működik közre. A történelmi játék főszereplője az 1983-as legendás királydombi István, a király ősbemutató Koppány vezére, Vikidál Gyula. A további fontos szerepeket Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Sipos Imre, valamint az „örök Petőfi" Varga Miklós két színpadra termett gyermeke, Varga Vivien és Szabolcs alakítják.

Az előadás időtartama mintegy 2 óra, szünet nélkül.

M. B.