Itt a vége: mennie kell Kárász Istvánnak, Versend méltatlanná vált polgármesterének

2024. március 20. szerda 10:59

Itt a vége: mennie kell Kárász Istvánnak, Versend méltatlanná vált polgármesterének

Miután a kormányhivatal kezdeményezésére a bíróság immár jogerősen mondta ki Versend polgármesterének méltatlanságát, szerdán a település alpolgármestere veszi át a településvezetői feladatokat, közölte a Baranya Vármegyei Kormányhivatal.

 

 

Versend polgármesterét a bíróság gazdasági csalás szándékos bűncselekmény elkövetése miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte 2023-ban, ezzel a törvény értelmében a polgármesteri tisztségre méltatlanná vált.

A méltatlanságot az önkormányzat képviselő-testületének kellett volna kimondania, ezt azonban a testület elmulasztotta, ezért a Baranya Vármegyei Kormányhivatal bírósághoz fordult a méltatlanság kimondása érdekében.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal kérelmére a közigazgatási ügyben eljáró bíróság Kárász István versendi polgármester méltatlanságát első fokon 2023. július 3-án állapította meg, majd többszöri fellebbezés után a bírósági eljárások 2024. február 20-án zárultak le, a jogerős döntésről a kormányhivatalt 2024. március 12-én tájékoztatta a Fővárosi Ítélőtábla.

Ezt követően a kormányhivatal haladéktalanul felvette a kapcsolatot az ügyben illetékes jegyzővel és az alpolgármesterrel, felhívva a figyelmüket arra, hogy a polgármester tisztsége a törvény erejénél fogva a bírósági döntés jogerőre emelkedését követő napon megszűnt, így Kárász Istvánnak át kell adnia polgármesteri munkakörét.

Arról, hogy az átadás-átvétel a jogszabályi előírásoknak megfelelően, mielőbb megtörténjen, a jegyző gondoskodik. Ehhez a kormányhivatal minden szakmai segítséget megadott, aminek köszönhetően Kárász István szerdán hivatalosan is átadja feladatait Versend alpolgármesterének.

A közelmúltban megjelent, ténybeli tévedéseket tartalmazó, a kormányhivatal korábbi, hivatalos válaszát is figyelmen kívül hagyó médiahírek vonatkozásában a Baranya Vármegyei Kormányhivatal visszautasít minden olyan valótlan állítást, amely azt a látszatot kelti, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeleti hatósága a versendi polgármester ügyében nem szakmai alapon végezte a munkáját.

A valóság ezzel szemben az, hogy a versendi polgármester ügyében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal minden intézkedését és eljárását a jogszabályi előírások figyelembe vételével, határidőben megtette.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal emellett az elmúlt évek során számos hatósági és törvényességi felügyeleti eljárást indított annak érdekében, hogy a versendi önkormányzat működésével kapcsolatos problémák megoldását elősegítse.

Forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal - Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc (archív)