Ismét fémkeresőkkel vallatták a földet Majs, Sátorhely és Nagynyárád térségében

2019. március 24. vasárnap 16:18

Ismét fémkeresőkkel vallatták a földet Majs, Sátorhely és Nagynyárád térségében

A korábbi eredményeikre alapozva több középkori falu nyomvonalát járták végig fémkeresőkkel Majs, Sátorhely és Nagynyárád térségében régészek irányítása mellett hétvégén a Janus Pannonius Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Detect Max Hungary Kft. munkatársai. 

 

 

A pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a fémkeresők és biztonságtechnikai eszközök értékesítésével foglalkozó Detect Max Hungary Kft. közös szakmai hétvégéjén, pénteken, szombaton és vasárnap ismét fémkeresőkkel kutatták át azt a területet, ahol a korábbi leletek alapján középkori falvak állhattak.

Tavaly, s két esztendeje ugyanezzel a módszerrel rengeteg, több ezer lelet került elő, ezek többsége a mohácsi csatához kapcsolódik.

Puska- és ágyúgolyók, páncél- és fegyvertöredékek, fokos, sarkantyú, nyílhegyek, tűzgyújtó eszköz, korabeli török és magyar pénzérmék, valamint feltehetően egy bronzból készült ágyú egy néhány centiméteres darabja is előkerült a földből.

A kutatók ezen kívül számtalan római kori leletre, többek között pénzérmékre, kisebb fém dísztárgyakra is bukkantak.

Megtalálták az 1526-os mohácsi csata által érintett - Brodarics István krónikájában Földvár néven említett - település maradványait is Majs keleti határában.

A fellelt korabeli település közeléből eddig mintegy 200, zömmel a 16. századból származó hadilelet került elő a fémkeresős kutatásoknak köszönhetően. Köztük a magyar seregekkel szövetséges lengyelek pénzérméit is. Emellett százas nagyságrendben találtak nyílhegyet, egyéb puska- és tüzérségi lövedék maradványait, és egy golyóöntő formát is találták meg az érintett területen.

A település azonosításához fémkeresők és a térképforrások használatán túl a 2009-ben megkezdett kutatási projekt keretében lézerszkennerrel végzett légi és kézi magnetométeres felmérést, valamint felszíni leletgyűjtést is végeztek.

Mindezek eredményeként sikerült azonosítani Majs keleti határában egy korabeli egyutcás települést, ahol harminc méteres közönként összesen nyolc, mintegy 35 négyzetméter alapterületű házra, portára utaló jeleket találtak.

A kutatás távlati, az ütközet 500. évfordulóig kitűzött célja, hogy Földvár megtalálásával könnyebb legyen behatárolni a mohácsi ütközet központi helyszínét és a több tízezer ember maradványait rejtő - jelenleg ismeretlen elhelyezkedésű - tömegsírok helyeit, ezt a célt szolgálta a most hétvégén Majs, Sátorhely és Nagynyárád térségében végzett kutatás is.

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás