A város számos pontján elhelyezett térfigyelő kamerákat már a rendőrségen figyelik

2014. március 26. szerda 17:14

A város számos pontján elhelyezett térfigyelő kamerákat már a rendőrségen figyelik

Mohácson ezentúl a köztéri rongálók, az illegálisan szemetet lerakók beazonosítását és felelősségre vonását nagyban segítik az éjjel is látó térfigyelő kamerák, de ezentúl a bűnelkövetők, az utazó bűnözők jobb ha messze ívben elkerülik a várost, a főközlekedési utak mentén ugyanis rendszámfelismerő funkcióval is felszerelték a kamerákat.

A közbiztonság növelése érdekében pár éve első körben a belvárosba telepítettek Mohácson kilenc kamerát. A Széchenyi tér környékén több épületnél valamint a sétálóutcában elhelyezett eszközök felvételeit akkor még a városházán rögzítették, s ezek segítségével például a virágtartó edények, vagy a permetkapu rongálóit fel lehetett deríteni és az okozott kárt velük megtéríttetni.

Második körben a pályázati támogatással felújított játszótereknél, így a Török-, a Hunyadi-, a Vásárhelyi Pál-, a Kodály Zoltán utcákban, az Extrém Parknál, továbbá a Deák Téren és az autóbusz végállomás utas felőli oldalán is őrködtek már kamerák, míg a Busóudvarnál a bontási munkák kezdetén felszerelték az anyaglopások megelőzésére - és nem eredménytelenül.

Harmadik ütemben a kamerák telepítését a közelmúltban fejezték be. Ezúttal a Szent János utcában, a Felszabadulás utcában a kerékpár- és csónakkölcsönzőnél, a Kossuth Lajos-Pécsi út kereszteződésében, a Deák téren a buszpályaudvar kerékpártárolójánál, a piactéren, a Tímár utcában, az újvárosi benzinkútnál, valamint a Kutyatárnál helyeztek el, zömében körben, nagy területet belátó kamerát.

A révátkelőnél, a Budapesti országúton a Mohács Víz Kft-nél, Újvárosban a Pándy Kálmán Otthonnál, valamint az Eszéki úton extra funkcióval kiegészített, azaz rendszámfelismerő kamerát telepítettek, továbbá erre alkalmas a Széchenyi teret figyelő kamera is. E beruházás lezárásaként valamennyi kamera a Mohácsi Rendőrkapitányság ügyeletére továbbítja a képet.

- A kamerák egy része mobil, ami azt jelenti, hogy amennyiben például illegális szemétlerakót kezdenek kialakítani a városnak azon a részén, ahova most kamera nem lát el, két órán belül oda tudjuk fölszereltetni - jegyezte meg Szekó József. Ugyanakkor a polgármester azt kihangsúlyozta, hogy a szóbeszéddel ellentétben egyetlen kamerát sem láttak el sebességmérővel!

Képünk illusztráció, Mohácson is hasonló módon lehet egyszerre valamennyi kamera
környezetét figyelni, de a képet rögzíti is a rendszer, így szükség esetén visszakereshető a látószögében történt mozgás.

B. M.