Imádják a füleskuvikok Babarcot, idén négy fészket laknak

2019. augusztus 08. csütörtök 22:15

Imádják a füleskuvikok Babarcot, idén négy fészket laknak

Az alig rigó nagyságú füleskuvik az egyetlen vonuló bagolyfajunk. Babarcon 11 fiókát gyűrűztek meg.

 

Az első példányok április közepe táján érkeznek vissza a Szaharától délre eső afrikai telelőhelyeikről, míg az állomány nagy része szeptemberben vonul el. A faj kedveli a lakott területeket, de szívesen megtelepszik a zártkertek elhagyott gyümölcsöseiben és a fás legelőkön is. Faodvakban, ritkábban épületek üregeiben költ. Elfoglalja a számára kihelyezett mesterséges fészekodúkat is.

A fészkelő madárfajokra irányuló községhatáros ponttérképezés során 1988-1999 között főleg a Pécsen és a környékbeli településeken mutattákk ki a füleskuvikok jelenlétét. A költő állomány ebben az időszakban 30-35 pár lehetett.

Az elmúlt húsz évben viszont a faj jelentős terjeszkedését figyelték meg.

Napjainkban a Baranyai-dombság csaknem egész területén hallható a baglyok éjszakai füttyögetése. Legnépesebb állományuk a pécsi Kertvárosban él, nemcsak a családi házas körzetekben, hanem a panelépületek környezetében is.

Csak itt legalább 20-25 pár fészkel, míg a megyei állomány legalább duplája a húsz évvel ezelőttinek.

A füleskuvik mesterséges megtelepítésével már több mint egy évtizede foglalkozik Babarcon a madártani egyesület egyik önkéntese, aki jelenleg 13 fészekodút gondoz. Ezekből idén négyet foglaltak el a baglyok.

Már tradíciónak számít, hogy a nyár közepén egy kisebb túra keretében meggyűrűzik a fiókákat.

Erre a túrára idén július 14-én került sor 20 érdeklődő részvételével. A lakott odúkban 11 fiókára került gyűrű, és sikerült 4 öreg baglyot is elcsípni.

Az öreg madarak egyike sem viselt gyűrűt, tehát nem a korábbi években meggyűrűzött fiókák tértek vissza költeni a területre.

Forrás: MME