Horgászok ezreit ellenőrizték a Duna mohácsi szakaszán, s csak 33-at kaptak szabálytalanságon

2017. június 13. kedd 08:52

Horgászok ezreit ellenőrizték a Duna mohácsi szakaszán, s csak 33-at kaptak szabálytalanságon

Úgy tűnik, szinte maradéktalanul betartják az előírásokat a mohácsi horgászok, illetve a mohácsi Duna-szakaszra máshonnan érkező pecások. A vízi rendészek több ezer ellenőrzést végeztek tavaly, ezek során alig találtak szabálytalanságot. 

A vízi rendészeti őrs parancsnoka, Szabó György a mohácsi képviselő-testület számára készített, a közelmúltban ismertetett beszámolójából kiderült, hogy illetékességi területükön a bűncselekmények száma jelentősen csökkent az elmúlt időszakban.

2010-hez képest tavaly 66 százalékkal kevesebb bűnesetet regisztráltak. A hajósok esetében több mint ezer alkalommal intézkedtek, de a jogsértések felében elengedőnek látták, ha csak figyelmeztetik az érintetteket.

- A szolgáltató, segítő rendőrséget képviseljük mi is, nem célunk a büntetések mindenáron való kiszabása - fogalmazott Szabó György az ülésen.

Hozzátette, a horgászok esetében rendkívül kedvezőek a tapasztalataik. Tavaly több ezer pecást ellenőriztek, s közülük mindössze harmincháromnál találtak valamilyen szabálytalanságot. Mindez azt jelenti, hogy a mohácsi- és az erre a Duna-szakaszra látogató vendég horgászok egyaránt nagyon jogkövetőek.

A korábbi esztendőkben a rendőrségi beszámolókban többször is kitértek a halászokra, tavaly óta azonban a mesterség gyakorlása a Dunán is tilos, orvhalászatra - legalább is a rendőrség előtt ismertté váltra - pedig nem volt példa.

A mohácsi horgászok szerint egyébként a halászat betiltása óta több halat fognak ki.

- A korábbiakhoz képest sokkal változatosabb a fogott halak összetétele, a mennyiség pedig nőtt. A jelentős változásokhoz azonban idő kell, a halászok ugyanis az utolsó évben szinte mindent kiszedtek a Dunából, amit csak lehetett. Majdnem üresen kaptuk vissza a természetes vizeket - fogalmazott lapunknak adott korábbi nyilatkozatában Gratzner József, a Mohácsi Dolgozók Horgász Egyesületének elnöke.

A pecások száma a kedvező változások ellenére egyelőre mindazonáltal nem változott, mintegy háromezren hódolnak ennek a szép hobbinak a városban.

Képünk illusztráció.

M. B. - Fotó: MHDE