Homorúdon is fogtak el migránsokat a határvédők

2023. október 22. vasárnap 08:18

Homorúdon is fogtak el migránsokat a határvédők

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. október 21-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 619 határsértőt tartóztattak fel és 336 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

 

 

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 7 esetben összesen 55 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Kiskunhalas és Homorúd közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 494 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 16 határsértőt tartóztattak fel Jánossomorja, Mosonszolnok és Fertőszentmiklós közigazgatási területén.

Komárom-Esztergom vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 4 határsértőt tartóztattak fel Komárom közigazgatási területén.

Nógrád vármegyében a járőrök 1 esetben 32 határsértőt tartóztattak fel Drégelypalánk közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben 12 határsértőt tartóztattak fel Tésa közigazgatási területén.

Vas vármegyében a járőrök 1 esetben 6 határsértőt tartóztattak fel Rábatótfalu közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során indiai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 10 esetben 336 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 10 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kiskunhalas külterületén október 21-én 0 óra 1 perckor a rendőrök ellenőriztek magyar honosságú személykocsit, amelyet egy román állampolgár vezetett. A járműben 6 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Kecskeméten egy lakóháznál a járőrök október 21-én 2 óra 10 perckor ellenőriztek egy lengyel honosságú tehergépkocsit, amelyben 31 fő, magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek, valamint egy szlovák honosságú személygépkocsit, melyben 7 fő török állampolgár tartózkodott. A járművek vezetői nem tartózkodtak a helyszínen. A nyomozati munka során 21 óra 28 órakor embercsempészés gyanújával előállítottak 2 fő georgiai férfit, valamint egy moldovai és egy ukrán nőt. A személyek valamennyien segítséget kívántak nyújtani a török állampolgároknak jogellenesen átutazni Magyaroroszág területén.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal járőrei október 21-én 3 óra 35 perckor Csörnyeföld közigazgatási területén, az M70-es autópályán ellenőriztek egy román honosságú kistehergépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A jármű rakterében 6 fő magukat sri-lankai állampolgárnak valló férfi utazott.

Domaszék külterületén október 21-én 5 óra 35 perckor a járőrök ellenőriztek egy román állampolgár által vezetett, román honosságú gépjárművet. A kocsiban 16 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök október 21-én 8 óra 15 perckor Jánossomorja közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit, melyet egy georgiai férfi vezetett. A járműben 10 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök Drégelypalánk külterületén, október 21-én 10 óra 47 perkor ellenőriztek egy román állampolgár által vezetett, román honosságú személygépkocsit. A járműben 7 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Szentgotthárd külterületén október 21-én 11 óra 44 perckor a rendőrök feltartóztattak 7 fő török állampolgárt, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, a helyszínről 1 fő ismeretlen állampolgárságú személy elfutott, akinek felkutatása érdekében terepkutatást rendeltek el. A migráns személyek beszállításuk során, azonosítottak egy parkoló lengyel honosságú tehergépkocsit, melyet egy ukrán férfi vezetett. A jármű vezetőjét embercsempészés miatt előállították.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Képünk illusztráció.

 

Forrás: police.hu