Hogyan változtak az ingatlanárak Mohácson? Mutatjuk, hogy alakultak a piaci viszonyok

2022. április 30. szombat 09:33

Hogyan változtak az ingatlanárak Mohácson? Mutatjuk, hogy alakultak a piaci viszonyok

Hogyan változtak az eladó ingatlanok átlagos kínálati árai 2021 januárjához képest Mohácson és Baranyában? Lapunk számára az ingatlannet.hu készített részletes elemzést.

 

 

A 2021-es növekvő tendencia az ország minden régiójának ingatlanpiacán letette a kéznyomát. A 2020-as év végi előrejelzések csak kismértékű áremelkedést prognosztizáltak a tavalyi évre, ehhez képest ezt 2021 második negyedévben túlszárnyalta a kínálati árak emelkedése országos szinten.

Az országos átlagár esetén a 2021-es évben 15%-ot meghaladó emelkedés ment végbe, vidéken pedig kicsivel kevesebb, mint 16% alá tehető az eladó lakóingatlanok kínálati árának átlagos emelkedése - derült ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

A Dél-Dunántúli régióban emelkedtek az ingatlanárak a legnagyobb mértékben

A hirdetési portál felmérése szerint 15%-ot megközelítő mértékben nőtt az átlagos négyzetméterár a vidéki régiókban 2021-ben. A kedvező lakástámogatási hitelkonstrukciók és a széles körben igényelhető falusi csok - amelyet mára már több, mint 20 ezer család igényelt - felhajtóerőként hatott a kínálati oldalon. Ezzel szemben a keresleti oldalt vidéken a pandémia okozta karantén-hatás, valamint a fővárosban dráguló lakásárak is erősítették.

A Dél-Dunántúli régió ingatlanpiacán végigsöpört a növekvő tendencia. A portál által regisztrált áremelkedés átlag feletti volt a térségben 2021-ben, több mint 35%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár. A megyei összetételt tekintve igen eltérőek az eredmények. Másfélszeresével nőtt a Somogy megyei négyzetméterenkénti átlagár, amely esetén a Balaton parti nyaralóövezet is erős árfelhajtó szereppel bírt. Emellett Tolna megyében 24,6%-kal nőtt a megyei átlagár a tavalyi évben, míg Baranya megyében - az országos tendenciával ellentétben - mindössze 6,6%-kal emelkedett az átlagos négyzetméterár.

 

A kertes házak voltak a legnépszerűbbek Baranya megyében

A portál azt is megvizsgálta, hogy mely ingatlantípust övezte a legnagyobb népszerűség az ingatlanvásárlók körében 2021-ben. A statisztikákon jól látható, hogy az országos trendhez hasonlóan Baranya megyében is a családi kertes házak iránt érdeklődött a legtöbb vevőjelölt. A trend mögött leginkább az állami támogatások adta kedvező hitelkonstrukciók és a pandémia okozta bezártság negatív hatása húzódhat meg. A regisztrált adásvételi számokon megmutatkozik, hogy népszerűek voltak a pécsi kertes házak, de a mohácsi családi otthonok is.

 

Csaknem 15%-os az áremelkedés Mohácson

Már a 2020-as év végén megfigyelhető volt a mohácsi kínálati árak növekvő dinamikája, amely először 2021 februárjában tetőzött: ekkor érte el a négyzetméterenkénti átlagár a 200 ezer forintot.

Az ezt követő hónapokban korrekciót mutattak a statisztikák, ám a májusi hónapot követően újra emelkedésnek indultak a kínálati árak - egészen az év végéig.

A portál 2021. novemberében regisztrálta a legmagasabb négyzetméterenkénti átlagárat, amely átlagosan 235 ezer forint volt.

Az utolsó negyedévben már 222 ezer forint volt az átlagos kínálati ár négyzetméterenként, amely 13,4%-os emelkedést jelent az első negyedév regisztrált átlagárához képest.

 

Forrás: ingatlannet.hu