Hogy is volt? A választások elfeledett eredményei: így szavaztak Mohácson 2002-ben

2022. január 22. szombat 16:47

Hogy is volt? A választások elfeledett eredményei: így szavaztak Mohácson 2002-ben

Hamarosan ismét voksol az ország, a rendszerváltás óta már kilencedszer dönthetnek a polgárok az Országgyűlés összetételéről. A mohácsi, az egykori 5-ös választókerület talán azóta feledésbe merült eredményeit naponta szemlézzük. Így szavaztak a körzet lakói 2002-ben. 

 

Húsz évvel ezelőtt, csakúgy mint az azt megelőző összes országgyűlési képviselő-választás alkalmával, a mohácsi választókerületben az első forduló érvényes, de eredménytelen volt, azaz egyetlen jelölt sem szervezett ötven százaléknál magasabb szavazatarányt. 

A Fidesz és a MDF közös jelöltje, dr. Hargitai János 45, 88 százalékot gyűjtött, a szocialisták jelöltje, dr. Nyul István 34, 69-et, dr. Wekler Ferenc 12, 42-őt.

Indult még Bertalan Zoltán (FKgP 0, 8%), Hesz Antal (Centrum 1, 97%), Horváth József (Munkáspárt 1, 39%), Lajdi Antalné (MIÉP 2, 84%);

A további nyertesek Baranyában 2002-ben:

1. választókerület (Pécs): Bókay Endre (MSZP)
2. választókerület (Pécs): Szili Katalin (MSZP)
3. választókerület (Pécs): Toller László (MSZP)
4. választókerület (Komló): Páva Zoltán (MSZP)
6. választókerület (Siklós): Kékkői Zoltán József (FIDESZ-MDF)
7. választókerület (Szigetvár): Pichler Imre (FIDESZ-MDF)

Az első forduló után az MSZP állt győzelemre az országban, ez a közvélemény-kutatások alapján meglepetésnek számított.

A jobboldal hatalmas energiával vetette bele magát a választási küzdelembe a két forduló között, Orbán Viktorék meglátogattak minden olyan választókerületet, ahol a legcsekélyebb lehetőség adódott az eredmény megfordítására.

A mozgósítás sikeres volt: az első forduló 71,3 százalékos részvételét - addig egyedülálló módon - a második forduló 73,48 százalékos részvétele felülmúlta.

A hadjáratnak majdnem sikerült megfordítania az eredményt: a második fordulóra a Fidesz-MDF választási koalíció megközelítette a szocialista pártot, de nem győzte le, így végül az MSZP a szabaddemokratákkal alakíthatott kormányt.

A mohácsi választókerületben a második fordulóban Hargitai János legyőzte szocialista vetélytársát: 22 773 (58,2 %) szavazatot kapott, Nyul Istvánra 16 359-en (41, 8%) voksoltak. 

Képünk archív felvétel.

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)