Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Faludi Ilona, Mohács díszpolgára

2019. június 18. kedd 13:48

Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Faludi Ilona, Mohács díszpolgára

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után június 14-én elhunyt Dr. Faludi Ilona fogszakorvos, Mohács Díszpolgára. 

 

 

Nyolcgyermekes, római katolikus, első generációs értelmiségi családban látta meg a napvilágot 1941-ben Szegeden.

Legidősebb nővér lévén már gyermekként bőven kivette részét az áldozatos, szeretetteljes cselekedetekből kisebb testvérei gondozásakor.

Fogorvosi diplomáját 1965-ben Szegeden szerezte meg. A néhány évesre tervezett külföldi tapasztalatszerzés után - amely az akkori kommunista rendszer önkénye folytán két évtizedes kényszerű kinn tartózkodás lett - magyarságtudata és szíve visszahúzta őt és családját Mohácsra.

Dr. Faludi Ilona innentől fogva városunkban, később a környező falvakban (Bár, Dunaszekcső, Lánycsók) egyaránt praktizált fogorvosként.

A nagy türelmet és gondos megelőző, megtartó szemléletű munkát igénylő iskolafogászati ellátó és szolgáltató tevékenységet csak 2016 végén hagyta abba egészségi állapotának romlása miatt. A helyi képviselő-testületnek 2002-től 2006-ig, az Egészségügyi és Szociális Bizottságnak 2017 tavaszáig volt tagja. Önkormányzati feladatait mindig lelkiismeretesen, nagy munkabírással és a közjó előmozdítása érdekében végezte.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mohácsi Csoportjának megalakulása óta aktív tagja volt. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége itteni csoportja és a Mohácsi Bezerédy Tivadar Kolping Család Egyesület tagjaként (férjével, dr. Simon Péterrel együtt) több, mint két évtizeden keresztül százötvennél is több szabadegyetemi jellegű, keresztény és magyar nemzeti szellemiségű előadást szerveztek és finanszíroztak. Időskori napjaiban szerető férje, a a sok rokon, barát és ismerős mellett Mohácson élő két gyermekének családja vette körül szeretettel, napjait unokák sokasága aranyozta be.

Dr. Faludi Ilonától június 24-én (hétfőn) 14.00 órától vesznek végső búcsút városunk római katolikus temetőjében.

 

Képünkön: Dr. Faludi Ilona gratulálók gyűrűjében a díszpolgári cím átvételekor, 2017. augusztus 20-án a Városháza dísztermében.

Forrás: Mohács Város Önkormányzata