Himesházán idén is Szent Család-járással várják a karácsonyt a falu lakói

2023. december 23. szombat 09:51

Himesházán idén is Szent Család-járással várják a karácsonyt a falu lakói

A mintegy ezer lelket számláló Himesháza, amely a leírások szerint a szépen festett, azaz hímes templomáról kapta a nevét, az idei adventben is Szent Család-járásra hívta a településen élőket, hogy családról családra járva kísérjék a Szent Család tagjait, Máriát, Józsefet és a kisded Jézust.

 

 

A Himesházán éppen tíz évre visszatekintő hagyományhoz ebben az évben 23 család csatlakozott, akik vállalták, hogy otthonukba befogadva szállást adnak a Szent Családnak, azaz a Máriát, Józsefet és a kis Jézust szimbolizáló szobrocskáknak.

Idén december 1-24. között minden nap más család a szállásadó, akik énekes-imádságos ájtatossággal köszöntik otthonukban és egy napon át vigyázzák a Szent Család méltó nyugalmát.

 

Egy nap elteltével az este sötétjében a soron következő befogadó családhoz kísérik a Szent Családot, és az ájtatossághoz csatlakozó családtagok, hívek énekekben és imádságokban kérik Szűz Máriát és Szent Józsefet, hogy legyenek oltalmazói gyermekeiknek és családtagjaiknak, hogy példájuk nyomán igaz módon élve szerethessék és nevelhessék gyermekeiket a szeretet útján járva.

 

Az adventi idő sorrendben utolsó szállásadó családjától december 24-én, a születés éjszakáján kísérik a Szent Családot a település Kisboldogasszony-templomába, ahol a hívek immár közösségben köszöntik az Úr Jézus születésének ünnepét.

A Himesházán megtartott Szent Család-járásban 2013 óta mintegy 60 család vett részt, több család évről-évre bekapcsolódik az adventi ájtatosságba.

Forrás: Pécsi Egyházmegye