Hiába ingyenes, mégsem kell mindenkinek a HPV oltás: Mohácson az országoshoz hasonló az arány

2016. október 19. szerda 15:40

Hiába ingyenes, mégsem kell mindenkinek a HPV oltás: Mohácson az országoshoz hasonló az arány

Ingyen sem kérik annyian a HPV elleni oltást, mint amennyi elvárható lenne, főleg mivel ez a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő és akár rákot is okozó fertőzése. Mohácson 70 százalék igényelte a jogosultak közül a vakcinát, ami a Mohácsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője szerint bizonyítja, hogy ez nem pénzfüggő, az egyre több oltásellenesnek térítésmentesen sem kell.

Az ÁNTSZ október első napjaiban közzétett jelentése szerint az egész országban a jogosultak 76 százaléka igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. Az adatok szerint összesen 2839 iskolából érkezett jelentés, és a 44.612 jogosult 7. osztályos/évfolyamos lánytanuló közül 33.942 kérték a vakcinát.

Mi is pontosan a HPV?

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés. Tüneteket okozhat a férfi és női belső és külső nemi szervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján. Mivel sok esetben nem vagy csak hosszabb lappangási idő után okoz tüneteket, így a férfiak és a nők tudtukon kívül is vírushordozók és -terjesztők lehetnek.

Utánajártunk, és kiderült, hogy Mohácson is hasonló arányban kérvényezték az oltást. A megközelítőleg 200 fő jogosult 70,2 százaléka szeretne ily módon védekezni a HPV ellen. Arról, hogy pontosan mikor adják be az injekciót, majd az iskola ad tájékoztatást.

A 70 százalék jó aránynak tűnhet, viszont ahhoz képest, hogy a vakcina két éve ingyenesen beadható, mégis elmarad a várt mértéktől. Pedig a védőnők igyekeznek rábírni a szülőket, szórólapokkal, szülői értekezleteken szóban is tájékoztatják őket, ennek ellenére sokan mégsem oltatják be a gyereküket.

- A védőoltások iránti fogékonyság egyre csökken, és egyre nagyobb az oltást megtagadók száma - mondta el dr. Bakó János, a Mohácsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője hírportálunknak. Ez azért van, mert attól, hogy anyagilag hozzáférhetőbbé teszik, az oltáselleneseket nem lehet meggyőzni.

12 éves kortól ingyenes

A HPV elleni védőoltás leghamarabb 9-10 éves kortól adható. 2014 őszétől Magyarországon ingyenesen kaphatja meg minden 7. osztályos - 12. évét betöltött - lány a méhnyakrák elleni védőoltást. Ezek a vakcinák jelenleg egyedülállóak abból a szempontból, hogy nagy eséllyel meg lehet előzni velük a rák bizonyos fajtáinak kialakulását.

Az osztályvezető szerint ma főként azért ellenzik olyan sokan a vakcinák beadását, mert az interneten próbálnak okosodni az emberek, mindenfélét olvasnak, és azokból próbálnak következtetéseket levonni. Mint mondta, ha egy bizonytalankodó rákeres a neten bármelyik oltásra, több ezer ellenérvet lehet találni, míg mellette alig-alig akad.

Egy felmérés szerint a férfiak egyötöde már a tűszúrás gondolatától is viszolyog, a nők több mint fele pedig az esetleges mellékhatásoktól tart. Érdekes, hogy mégis tízből kilencen fontosnak tartják és szinte kivétel nélkül hisznek az oltás hatásosságában.

Ugyanakkor a vakcina mellett kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen minél korábban fény derül a problémára, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség.

Kiss Alexandra - Fotó: Dittrich Éva