Helyére került a járványban elhunytaknak emléket állító mohácsi útikereszt

2021. július 07. szerda 06:56

Helyére került a járványban elhunytaknak emléket állító mohácsi útikereszt

Mohácson a Szent Miklós Vízimalom tulajdonosa, M.Bugarszki Norbert határozta el még ez év tavaszán, hogy a tulajdonában lévő, általa újjáélesztett ipartörténeti műemlék, azaz a malom területén úti keresztet állít a járványban elhunytak emlékére.

 

Szándéka megvalósítására az elmúlt években összegyűjtött, a környéken tönkrement úti keresztek maradványait szánta, a kivitelezéshez pedig részben önkéntesek felajánlását kérte.

Felhívását alig tette közzé, egy órán belül már össze is állt az csapat, akik segítőként közreműködtek abban, hogy július 6-tól már a Mohács-Somberek közötti úttesten közlekedők láthatják a járványban elhunytaknak emlékére az országban elsőnek felállított keresztet.


A megmentett régi kőelemeket Márkus Gábor kőfaragó mester műhelyében tisztították meg.

Az alap készítése a Schmidt beton Kft.-nek és a Tuti Transz Bt.-nek köszönhető. A kereszthez a tíz éve száradó tölgyfát Szatmárnémetiből Ármós András ajánlotta fel, amit maga a malomgazda gyalult- és kezelt le, míg a munkagépeivel több alkalommal volt közreműködő a Gráf Trans Bt.

A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. lakatosai hegesztették a fa kereszt foglalatát, majd ennek a horganyzásáról a Kálóczi Kft. gondoskodott, hogy a rozsda később se csúfítsa el a homokkő-tömböket.

A felállítást segítette továbbá a Magyar Közútkezelő Kht., Bugarszki András, illetve Vincze Zoltán azon a majd húsz személyen kívül, akik anyagilag támogatták a nemes szándékot.

A két gyógyító szenthez, szent Kozmához és Szent Damjánhoz fohászkodó felirattal a kereszt hivatalos felszentelését várhatóan szeptemberben tartják.

Berta Mária