Hatmilliárd forintot hagyott jóvá a kormány a Bóly és Ivándárda közötti autóút előkészítésére

2017. november 20. hétfő 16:38

Hatmilliárd forintot hagyott jóvá a kormány a Bóly és Ivándárda közötti autóút előkészítésére

A Magyar Közlönyben megtalálható friss kormányhatározat szerint hatmilliárd-ötvennégymillió forintot hagyott jóvá a kabinet az M6-os sztráda autóútként megépülő, Bóly és Ivándárda közötti folytatásának előkészületeire. 

A döntés értelmében a forrást a kivitelező kiválasztást célzó közbeszerzési eljárás lebonyolításáig felmerülő kiadásokra (azaz például a hatástanulmányok, tervek készítésére, kisajátítások fedezetére) lehet fordítani.

A kormányhatározat tartalmazza azt is, hogy az építésre vonatkozó árajánlatok megismerését követően a szaktárca vezetője újabb előterjesztést készít, ami az építkezés költségeinek fedezetét biztosítja majd.

Amint arról korábban hírt adtunk, a közelmúltban tartott egyik kormányülésen a kabinet áttekintette a közútfejlesztési stratégiát, s bizonyos módosításokat is végrehajtott a korábban ismertetett tervekhez képest.

A változtatások térségünkben az M6-os sztráda határig tartó meghosszabbítását is érintik: a 19 kilométeres szakasz nem autópályaként, hanem autóútként épül meg. (Az autóutak mentén nincs leállósáv, mint a sztrádáknál, a pályák fizikai elválasztása nem kötelező, s indokolt esetben szintbeli kereszteződéseket is tartalmazhatnak, valamint 130 helyett legfeljebb 110 kilométeres sebességgel lehet hajtani rajta.)

A horvátok egyébként szintén autópálya helyett autóutat építenek Eszék és Pélmonostor, valamint a magyar határ, Ivándárda között.

Képünk illusztráció.

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)