Hatalmas jégverés pusztított Sombereken, Szűrben és Himesházán az éjszaka

2017. július 25. kedd 09:06

Frissítve: 2017. július 25. kedd 14:32

Hatalmas jégverés pusztított Sombereken, Szűrben és Himesházán az éjszaka

FRISSÍTVE: A megyében 17 településen nem volt áram. Többek között Sombereken, Szűrben, Himesházán, Szemelyben és Birjánban pusztított a jég az éjszaka. A helybeliek elmondása szerint úgy festenek a falvak egyes házai a jégverés után, mintha háborúban rongálódtak volna meg: a cserepeket és a szigetelést kilyuggatta a jég. A károk felmérése folyamatban van.

 

Hatalmas vihar söpört végig Baranyán hétfőn késő este. A lezúduló nagy mennyiségű esőt több helyütt sajnos jégverés is kísérte, többek között Sombereken, Szűrben és Himesházán.


Sombereken egyes házak úgy festettek a  jégverés után, mintha háborúban rongálódtak volna meg - László Benedek felvétele.

Szűrben óriási károk keletkeztek - Fotó: önkormányzat.

Himesházán sok fát kidöntött a szél - Fotó: önkormányzat.

Mohácsot elkerülte a pusztító vihar.

Pataki Péter, Himesháza polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, tudomása szerint a legrosszabb a helyzet Szűrben, ahol úgy festenek a házak, minta háború lenne. Nagyon sok épület tetejét megrongálta a vihar, a cserepeket, házak homlokzati szigetelését kilyuggatta a jég. 

A vihar miatt az áramszolgáltatásban is fennakadások voltak, Baranyában több településen hétfő éjszaka óta nincs áram.

Jégszőnyeg Sombereken, Varga Anett fotója.

FRISSÍTVE:

A hétfői vihar következményeként legtöbbször leszakadt ágakhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-nek.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a kidőlt fák sok helyen akadályozták a vasúti és a közúti közlekedést, valamint áramkimaradást is okoztak. A vihar 28 lakóépületben okozott kárt az országban, öt épület lakhatatlanná vált - tette hozzá.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a vihar ezúttal Budapesten és Pest megyében nem okozott nagy károkat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tűzoltóknak a legtöbb esetben forgalmi akadályt képező kidőlt fák, illetve lehasadt ágak eltakarítása adott munkát - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel kedden.
Dojcsák Dávid tájékoztatása szerint Mezőkeresztesen egy-egy lakóházra dőlt fát távolítottak el, de egy családi ház tetőszerkezete is megrongálódott a viharban. Emődön egy ledőlt kémény rongálta meg egy lakóház tetőszerkezetét, Nyékládháza határában kidőlt fáktól tették szabaddá a vasúti sínt a tűzoltók, míg Mezőnagymihályban egy személygépkocsira dőlt fát távolítottak el.

Sátoraljaújhelyen harminc méter magas fa dőlt egy családi házra, amely lakhatatlanná vált. Szintén a zempléni városban több százezer forintos kárt okozott egy ledőlt kémény. Alsóbereckiben egy háromszáz négyzetméteres műhely tetejét tépte le és borította az útra a szél.

Prügyön a vihar miatt egy hatvan négyzetméteres lakóház tetőszerkezetének a fele beomlott és a kéménye is ledőlt.

Baranya megye 17 településen okozott áramkimaradást a heves esőzéssel, felhőszakadással és széllel átvonult vihar - közölte kedden az MTI érdeklődésére Pandur Gabriella, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője.

Az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak a leszakadt felsővezetékek helyreállításán a többi között Pécs keleti városrészében, Alsószentmártonban, Nagykozárban, Pécsudvardon, Pogányban, Szalántán és Villányban.

FRISSÍTVE:

A Katasztrófavédelem közlése szerint a Sellye-Himesháza tengelyen az éjszaka folyamán lecsapott viharzóna 69 esetben igényelt tűzoltói beavatkozást Baranya megye területén. Egységeink elsősorban fakidőlésekhez, épületekben keletkezett viharkárokhoz vonultak, jelentősebb gócpontok Vejti, Lúzsok, Berkesd, Szűr, Báta, Pogány, Magyarsarlós, Ellend és Kozármisleny települések voltak.


A káresetek felszámolásában szinte mindegyik baranyai szer részt vett, a káresetek 70%-a Pécs térségét érintette. Lakosságvédelmi intézkedésre szerencsére csak két esetben volt szükség az ingatlanban keletkezett károk miatt, az egyik Báta településen érintett egy öt fős családot, akik rokonokhoz költöztek, míg a magyarsarlósi két főt a polgármesteri hivatal helyezett el.

A vihar a Moldvány-Nemeske közötti útvonalon is kisebb fennakadást okozott, mivel a vasúti nyílt pályára dőlt egy fa, a 8961 sz. motorvonat emiatt 50 percet késett.

 

 

 


M. B.