Harmadfokúra emelték a hőség miatti figyelmeztetést

2021. június 29. kedd 07:22

Harmadfokúra emelték a hőség miatti figyelmeztetést

A tartós hőség veszélye miatt több megyére, köztük Baranyára harmadfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

 

 

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a legmagasabb fokú figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére adták ki. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett valószínű.

Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban jellemzően 15 és 22 fok között alakul a hőmérséklet. Délután 33-38 fokig melegszik a levegő.

Felhívták a figyelmet arra, hogy kedden az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Emellett többfelé zivatarra is figyelmeztetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől szerda éjfélig másodfokú intézkedést, hőségriasztást rendelt el.

MTI