Hargitai János beszélgetésre várja a 2026-os emlékévre felkészülést szívügyüknek tekintőket

2021. augusztus 24. kedd 14:19

Hargitai János beszélgetésre várja a 2026-os emlékévre felkészülést szívügyüknek tekintőket

Az 1526. évi mohácsi csata évfordulójának alkalmából tematikus hónapot szervez a Kanizsai Dorottya Múzeum. Ennek keretében színes programokkal várják az érdeklődőket. A fentiek jegyében, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő és miniszteri biztos kezdeményezésére, a mohácsi csata 500. évfordulójának témájában egy gondolatébresztő beszélgetésre invitálják a 2026-os emlékévre történő felkészülést szívügyüknek tekintő mohácsi és környékbeli civil szervezetek képviselőit csütörtökön délután fél négyre.

 

A csata évfordulóihoz kötődő helyi kezdeményezéseknek köszönhetően Mohács az évszázadok során egyre inkább azonosult az ütközet emlékével, a történelmi esemény a mohácsi hétköznapok részévé vált.

A klasszikus megemlékezési formák mellett egyre több olyan civil akció szerveződik, amely a csata emlékét ugyan nem a szokványos módon ápolja, de szélesebb társadalmi rétegeket szólít meg. Ezen emlékezetszervezés által a mohácsi hősök tettei is tovább élnek.

A fentiek jegyében, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő és miniszteri biztos kezdeményezésére, a mohácsi csata 500. évfordulójára való méltó megemlékezésre való felkészülés jegyében gondolatébresztő beszélgetésre invitálják a múzeumba az ezt szívügyüknek tekintő mohácsi és környékbeli civil szervezetek képviselőit csütörtökön délután fél négyre.

Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követi a mohácsi csata tömegsírjainak kutatásáról. 

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata tavaly augusztusban kezdődött a Janus Pannonius Múzeum régészei, és a Szegedi Tudományegyetem antropológusai által.

Hogyan bővíthetők az ismeretek a magyar történelem legmeghatározóbb csatájáról? Kik lehettek, akiket ide temettek? Milyen leletek kerültek elő? Mik a további tervek? Ezekről, és még sok egyébről kérdezik a feltárást végző szakembereket.

A beszélgetés résztvevői:
Dr. Bertók Gábor - régész, ásatásvezető, a Janus Pannonius Múzeum megbízott igazgatója
Dr. Pálfi György - antropológus, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének vezetője
Neményi Réka - osztályvezető, Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztály
Simon Béla - régésztechnikus, Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztály
Házigazda és moderátor:
Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea - etnográfus, történész-muzeológus, igazgató, Kanizsai Dorottya Múzeum

A 2021-es „Mohács 500 - Tematikus hónap" lezárásaként augusztus 28-án, szombaton 19:00 órától egy népzenei koncerten és azt követően, védettségi igazolvány birtokában táncházban vehetnek részt az érdeklődők a pécsi Tenkes Zenekarral, mely a baranyai népzenén túl középkori históriás énekeket is műsorára tűz.

EQM - Fotó: Dittrich Éva (archív)