Gyorsvágóval estek neki egy bankautomatának

2021. február 23. kedd 16:23

Gyorsvágóval estek neki egy bankautomatának

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a kedden tartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság korábbi ítéletét a másod- és harmadrendű vádlottak vonatkozásában enyhítette. A jogerős ítélet szerint a másod- és harmadrendű vádlottak bűnösek társtettesként elkövetett lopás bűntettének kísérletében, társtettesként elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, valamint a másodrendű vádlott jármű önkényes elvételének bűntettében is.

 

 

Ezért a másodrendű vádlottat 2 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat, mint különös visszaesőt 2 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték. A másodrendű vádlottal szemben a bíróság elrendelte egy korábban kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett, 2 évi szabadságvesztés végrehajtását is.

Az elsőrendű vádlott - aki azonos azzal a férfivel, akit egy drogügylet miatt egész Baranyában hajszoltak sikertelenül a rendőrök. esetében a másodfokú eljárás el lett különítve, ezért az ő vonatkozásában jogerős ítélet még nem született. Az elsőfokú bíróság felbujtóként elkövetett lopás bűntettének kísérlete, egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette, valamint fogolyszökés vétsége miatt halmazati büntetésül - mint többszörös visszaesőt - 3 év 7 hónap fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte az elsőrendű vádlottat.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott férfi 2013. év végén elhatározta, társaival úgy szerez pénzt, hogy egy motoros gyorsvágógéppel szétvágnak egy bankjegykiadó automatát, és az abban lévő készpénzt elviszik. A bűncselekményben való részvételre és annak végrehajtására rávette ismerőseit, a másodrendű vádlott férfit - aki korábban rendőrként dolgozott - és a harmadrendű vádlott férfit, akik elvállalták a bűncselekmény elkövetését. A megállapodás szerint a másodrendű és a harmadrendű vádlottakat az elsőrendű vádlott gépkocsival szállítja a helyszínre, a szükséges eszközöket és a menekülést is ő biztosítja, míg a másod- és harmadrendű vádlottak követik el a lopási cselekményt egy pécsi OTP bankfiók ATM automatájánál.

A vádlottak ezt követően 2013. november 29-én a bűncselekmény elkövetéséhez vásároltak egy gépkocsit a másodrendű vádlott nevére. Az elsőrendű vádlott a gépkocsival, valamint az általa szerzett gyorsvágóval 2013. december 1-jén a késő esti órákban társaiért ment. Késő éjszaka indultak az automatához, azonban útközben megálltak és egy parkoló gépkocsi rendszámtábláit leszerelték, majd az általuk használt gépkocsira tették fel.

Az automatához érve, 2013. december 2-án, az éjszakai órákban az automatát elzáró ajtót egy lejárt hitelkártyával nyitotta ki a másodrendű vádlott, majd az automatát a gyorsvágóval a harmadrendű vádlott kezdte szétvágni, hogy a benne lévő pénzt megszerezzék. Miután a szétvágást megkezdték, a riasztó 2 percen belül megszólalt. Ezt a másodrendű vádlott jelezte a harmadrendű vádlottnak, majd futva elhagyták a helyszínt. Az automatát nem tudták szétvágni, így nem tudták eltulajdonítani a benne lévő 16.486.000 forintot.

A történtek után az elsőrendű vádlott hazament, a másod- és harmadrendű vádlottak egy közeli bokros helyen rejtőztek el. A másodrendű vádlott hajnalban hazament, átöltözött, majd egy más személy tulajdonában lévő gépkocsival visszaindult a még rejtőzködő harmadrendű vádlottért, azonban nem jutott vissza hozzá, mert a rendőrjárőrök intézkedés alá vonták.

Forrás: Pécsi Törvényszék