Gyász: elhunyt Herendi János nyugalmazott plébános

2021. április 21. szerda 12:35

Gyász: elhunyt Herendi János nyugalmazott plébános

A pécsi megyéspüspök, a Pécsi Egyházmegye és a rokonság az örök élet hitével tudatja, hogy Herendi János tiszteletbeli kanonok, címzetes apát, nyugalmazott plébános életének 81., áldozópapságának 56. évében 2021. április 19-én szentségekkel megerősítve elhunyt.

 

 

Herendi János, 1940. október 7-én született Dunaszekcsőn. A győri papnevelő intézetben végezte teológiai tanulmányait. A papi hivatás folyamatosan érlelődött benne. Amikor Dr. Cserháti József kispapokkal kirándulva Dunaszekcsőre látogatott, megszületett a döntés, ő is pap lesz. 1965. június 20-án szentelték pappá. Ezután a káplánévek következtek: Bonyhád, Tevel, Simontornya és Himesháza. Káplánévei alatt a liturgikus funkció mellett rendszeresen hitoktatott, s már ekkor nagyon jó kapcsolata volt a fiatalokkal, a családokkal.

1970-ben került Bátaszékre, káplánként. A nehéz időkben főleg a hitoktatásban, a ministránsokkal való foglalkozásban volt eredményes. Hittanórák, foglalkozások után együtt focizott a gyerekekkel, akik nagyon megszerették, sokan máig ragaszkodnak hozzá, s őrzik a gyermekkori szép emlékeket. 1981-ben plébánosának tartós betegsége miatt vikáriussá nevezte ki a megyéspüspök, ezzel tulajdonképpen a plébánia vezetését ő vette át. 1986-ban lett plébános. Ekkor már köztiszteletben állt Bátaszéken, aki jól együtt tudott dolgozni a település vezetőivel, s akinek nagy szerepe volt abban, hogy a II. világháború utáni ki- és betelepítések okozta sebek begyógyultak, s az emberek békében, egyetértésben tudtak élni egymás mellett.

Plébánosi tevékenységéhez tartozik a plébániatemplom teljes felújítása, a templomtető természetes palára cserélése, majd a templom teljes belső restaurálása. Felújíttatta a szőlőhegyi Orbán kápolnát, közadakozásból sikerült teljesen megújítani a Kálvária kápolnát, s az elpusztult stációkat pótolni. A nyolcvanas évek nagy vívmánya volt a plébánia melletti közösségi ház megépítése. 1994-ben indult el a cikádori monostor feltárása, majd 2001-ben elkészült a romkert, amely ma is szervesen kapcsolódik a templomhoz. Az ő plébánosi működésének végén történt az életveszélyessé vált templomtorony cseréje.

A vallási élet erősítésére támogatta a lelkiségi mozgalmakat, működött Cursillo-s közösség, Rózsafűzér imacsoport, felnőtt és ifjúsági hittan és ministráns csoport. Közel két évtizeden keresztül volt a templomban virágvasárnap élő Passiójáték, amelyre a környékről is járnak az emberek. Ugyancsak a hívekkel és a fiatalokkal való kapcsolattartást erősítette a 80-as, 90-es években szervezett közös autós kirándulások, amelyet ő szervezett és vezetett Magyarország és Erdély különböző részeire.

Herendi János a várost és annak vezetését is támogatta, szinte napi munkakapcsolata volt a polgármesterrel. Nagy szerepe volt a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában, ápolásában, rendszeres résztvevője volt a városi rendezvényeknek, s nem volt olyan felújított vagy újonnan készített középület, amelyet ne ő áldott volna meg. E jó viszony eredményeként Bátaszék Város Díszpolgára címet kapta meg 1995-ben.

Egyházi elöljárói is elismerték Herendi János plébános lelkiismeretes munkáját. A megyéspüspök 1994-ben tiszteletbeli kanonokká, 2005-ben kerületi esperessé, 2006-ban pedig a Boldogságos Szűz Műriáról elnevezett cikádori címzetes apáttá nevezte ki. 2015 nyarán ünnepelte aranymiséjét és bátaszéki szolgálatának 45. évfordulóját.

2016 nyarán nyugdíjba vonult, de amíg egészsége engedte szolgált: misézett, gyóntatott. Szervezete a koronavírussal folytatott küzdelemben alul maradt, 2021. április 19-én este az Úrhoz költözött.

Forrás: Pécsi Egyházmegye