Forró napok: a java még csak most jön, de ennél is volt már melegebb Baranyában

2024. július 10. szerda 07:33

Forró napok: a java még csak most jön, de ennél is volt már melegebb Baranyában

Csak júliusban már több hőhullámot voltunk kénytelenek elviselni, s forró napokból minden bizonnyal augusztusban sem lesz hiány.  Mindez azonban nem rendkívüli, nyolcvan, kilencven éve is előfordult hasonló.


Bár csak júliusban már több hőhullámot - ilyenről beszélünk, ha három egymást követő napon a középhőmérséklet 25 illetve 27 fok körül alakul - kellett átvészelnünk, s jelenleg is forró napokat élünk, ez az állapot mégsem mondható furcsának.

Ehhez hasonló hőmérséklet már az 1920-as, 30-as években is előfordult nyaranta.


A hőséget nem kedvelők számára bizonyára csak sovány vigasz (vagy az sem), hogy a megyében korábban mért abszolút rekordok várhatóan nem kerülnek veszélybe a következő két nap során.

Majdnem pontosan hetvennégy éve, 1950. július negyedikén ugyanis 41, 3 fokot mértek Pécsett, ami sokáig országos csúcsnak számított (Kiskunhalason dőlt meg 2007. július 20-án), ilyen meleg viszont várhatóan most nem lesz.

A jelenlegi kilátások szerint az országos legmagasabb napi minimum hőmérséklet (27.9°C, amit Pécsett jegyeztek fel 2007. július 20.-án) sem dől majd meg.

Mohács egyébként egy napi országos rekordot tart, 1996. június 6-án 35, 8 fokot mértek, azaz akkor a Duna-parti városban volt a legmelegebb az országban.

 EQM - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)