Fogínyt is tudnak nyomtatni a Pécsi Tudományegyetemen

2022. április 25. hétfő 18:00

Fogínyt is tudnak nyomtatni a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja két korszerű háromdimenziós nyomtatóval lett gazdagabb. A hétfői sajtóbemutatón elhangzott, hogy az új nyomtatók folyékony műgyantát szilárdítanak meg lézerfény segítségével, ami az egyik leginkább költséghatékony és legmodernebb eljárás a 3D-nyomtatók világában. Az új eszközökkel többek között fogíny-modelleket, fogív-modelleket, fogászati sebészeti fúrósablonokat, fogászati koronákat és hidakat, valamint fogszabályozó és harapásemelő síneket is tudnak készíteni, ezzel is támogatva a PTE-n zajló fogorvosképzést.

 

 

A Rapidshape D20+ 3D nyomtató, melyből kettőt kapott ajándékba a Pécsi Tudományegyetem, úgynevezett DLP (digital light processing) technológiával működik.

Ennek lényege, hogy a nyomtatni kívánt modell keresztmetszeti geometriájának megfelelően a lézerfény rétegenként szilárdítja meg a folyékony műgyanta alapanyagot. A nyomtatást követi az utómunkálat, melynek fontos elemei az alkoholban való mosás, mely eltávolítja a modellen maradt, felesleges műgyantát, valamint az UV
kamrában való utókezelés, ami által a modell eléri a végső szilárdságát.

„A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjával kiváló az együttműködésünk, és úgy látjuk, remek munka folyik a központban. Ezért gondoltuk úgy, segítjük a két nyomtató felajánlásával a munkájukat, így közvetve hozzájárulunk az orvostanhallgatók modern képzéséhez is"  - mondta el a vezérigazgató.

Miseta Attila, a PTE rektora megköszönte a felajánlást, majd hozzátette: „Egy felsőoktatási intézménynek amellett, hogy törekednie kell a magas színvonalú oktatásra, gyógyításra, kutatásra, tartania kell a lépést a technika fejlődésével is. A 3D központunk ékes bizonyítéka annak, hogy mi ezt nem frázisként kezeljük, hanem komolyan is vesszük" - emelte ki a rektor.


A felajánlott két nyomtató és az utómunkálatokhoz kapott alkoholos lemosó és UV-kamra együttes értéke mintegy tizennégymillió forint.

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs