Felborult busz, lángoló személyautó - Ezért zárták le az M60-as egy pályáját Baranyában

2022. május 11. szerda 15:50

Felborult busz, lángoló személyautó - Ezért zárták le az M60-as egy pályáját Baranyában

Közös katasztrófa-felszámolási gyakorlatot tartott május 11-én délelőtt az M60-as számú autóúton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 

 

 

Nagy melegben, hatalmas területen zajlott a Baranya megyei gyakorlat. A beavatkozásban résztvevő tűzoltók saját bevallásuk szerint észre sem vették a hőséget, minden figyelmükkel a feladatra koncentráltak.

Az alaphelyzet szerint ugyanis tömegbaleset történt a gyorsforgalmi úton: Budapest irányában két személyautó ráfutásos balesetet szenvedett, ezt látva egy személyszállító busz sofőrje félrerántotta a kormányt, hogy elkerülje az ütközést.

A manőver nem sikerült, az autóbusz felborult. A busz mögött haladó személyautó a szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt. A balesetben többen megsérültek, ketten az autóbusz alá szorultak.

Az autóbusz alá szorult embereket bábuk helyettesítették, a baleset többi sérültjét vöröskeresztes önkéntesek alakították.

Ők voltak azok, akik jajveszékelve, sírva kértek segítséget a segítségükre siető tűzoltóktól. Alakításuk kifejezetten élethűre sikerült, hiszen a Vöröskereszt arra is hangsúlyt fektet, hogy ilyen helyzetekben megteremtse a valósághoz hű lélektani helyzeteket és a feszültséget.

 

Ezzel a szituációval néztek szembe a pécsi, siklósi és komlói hivatásos tűzoltók, illetve a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjai.

A gyakorlat célja az volt, hogy a kárfelszámolásban résztvevők minél összehangoltabban dolgozzanak, gyorsan és precízen avatkozzanak be, azonnal és jól reagáljanak, amikor életmentés vagy műszaki mentés a feladatuk.

A munkálatokat nehezítette, hogy azt speciális helyszínen, a gyorsforgalmi úton kellett elvégezni. A szervezők csak a sávok egyikét zárták le, így a másik sávon közlekedők közvetlen közelről láthatták, mi történne, ha maguk is áldozatai, nem pedig nézői lennének egy hasonló helyzetnek.

Az eseményen részt vett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat Dél-magyarországi Regionális Mentőszervezete, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatósága, a Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete, valamint a Tükebusz Zrt. és Kiss János autómentő vállalkozó.

A gyakorlatot értékelő Fülep Zoltán tű. ezredes úgy fogalmazott, hogy a tűzoltók és a társszervek szakembereinek egymás iránti tisztelete és közös erőfeszítése jellemezte a műveleteket.

Forrás: Katasztrófavédelem