Felbecsülhetetlen értékű műkincseket próbált meg eladni egy pécsi férfi - Videó!

2021. február 11. csütörtök 09:03

Felbecsülhetetlen értékű műkincseket próbált meg eladni egy pécsi férfi - Videó!

A magyar és a szlovén rendőrség együttműködése akadályozta meg a felbecsülhetetlen műkincsek eladását. 

 

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályán 2019 nyarán információ merült fel arra vonatkozóan, hogy egy pécsi férfi és ismeretlen társai vagyon elleni bűncselekményből származó, feltehetően több száz éves, vallási tárgyú könyveket birtokolnak, amelyekre vevőket keresnek.

 

A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a feltételezett elkövetők között magyar és külföldi állampolgárok is vannak. Az értékesíteni kívánt tárgyak három darab, feltehetően a Közel-Keletről származó, bőrre készített egyházi motívumokat tartalmazó iratok lehetnek, amelyek eladásából egymilliárd forint hasznot reméltek.

 

Egymilliárdot reméltek

 

Az elkövetők a vallási ereklyék értékesítése érdekében egy lehetséges, külföldi vevővel találkozót szerveztek Ljubljanába. A KR NNI munkatársai felvették a kapcsolatot a szlovén rendőrséggel, ezt követően Európai Nyomozási Határozat alapján a szlovén rendőrség kijelölt egységei 2020. augusztus 5-én az elkövetői kört Ljubljanában az általuk használt ingatlanban még a vallási ereklyék értékesítése előtt elfogták és a három könyvet lefoglalták.

 

Több mint ezer éves lapok

 

A nyomozók orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki 2 magyar, 1 szlovén és 2 horvát állampolgárt. Az intézkedésekkel párhuzamosan a KR NNI nyomozói a Szlovéniában elfogott magyar állampolgárok lakóhelyén kutatást tartottak, valamint további 1 fő magyar állampolgárt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben.




A lefoglalt tárgyakat a szlovén ügyészség képviselői 2020. szeptember 10-én átadták a magyar hatóságoknak, akik a könyvek vizsgálatára igazságügyi szakértőt rendeltek ki. Az elsődleges szakértői vizsgálat alapján megállapítható, hogy a lefoglalt tárgyak eredeti egyházi iratok látszatát keltő hamisítványok. Annak ellenére azonban, hogy a jelenleg ismert formájukban utólagosan, feltehetően a lehetséges vásárlók félrevezetésének szándékával kerültek összeállításra, részben eredeti alapanyagok, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalak felhasználásával készültek. A vizsgálat során kiderült ugyanis, hogy egyes lapok bizonyosan a Kr.u. VII. századból, más részletek a XII.-XVI. századból származnak.

 

A könyvek eredeti részei a hatályos magyarországi jogszabályok, illetve a nemzetközi egyezmények alapján olyan védett kulturális javaknak minősülnek, amelyek az igazságügyi szakértő véleménye alapján egyedülállónak számítanak, értékük anyagi szempontból jelentős, kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen.

 

A nyomozás, és a műtárgyak eredetének meghatározása érdekében a további szakértői vizsgálatok folyamatban vannak.

 

Forrás: police.hu