Eszméletlenül találtak rá a mentők és a rendőrök három emberre egy szederkényi házban

2021. január 19. kedd 13:52

Eszméletlenül találtak rá a mentők és a rendőrök három emberre egy szederkényi házban

Minden bizonnyal megmentették három ember életét a mentők és a rendőrök Szederkényben hétfőn, ahol egy családi házban a lakók szén-monoxid szivárgás miatt eszméletüket veszítették.

 

 

Hétfőn délután érkezett jelzés a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, hogy Szederkényben, egy családi házban három eszméletlen személy fekszik a földön.

A tűzoltók kiérkezése előtt a lakókat a mentőszolgálat szakemberei és a rendőrök kihozták.

A mentősök megvizsgálták, majd kórházba szállították őket. A mohácsi hivatásos tűzoltók rekonstruálták a történteket és megállapították, hogy a szén-monoxid szivárgás a ház pincéjében található készülék meghibásodása miatt következett be.

A kéményseprők megvizsgálták a kéményt, amelyen hibát nem találtak. A gázszolgáltató szakemberei a gázórát és a nyomáscsökkentőt is leszerelték. A fűtőberendezést csak annak felülvizsgálatát követően lehet majd használni.

Múlt héten szerdán szintén a mohácsi hivatásos tűzoltóknak kell vonulniuk, mert Dunaszekcsőn egy szén-monoxid érzékelő bejelzett.

Ott a jelzést követően a lakók azonnal szellőztettek és elhagyták az ingatlant. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiolvasta a szén-monoxid érzékelő adatait, amely szerint a gázkoncentráció 800 ppm (0,080 térfogatszázalék) feletti értéket mutatott. Ilyen magas szén-monoxid koncentráció hányingert, szédülést, eszméletvesztést, pár órán belül pedig halált okozhat.

A dunaszekcsői esetnél az épületben tartózkodók elővigyázatosságának volt köszönhető, hogy a helyiségbe jó minőségű szén-monoxid érzékelőt, a használati utasításnak megfelelően helyeztek fel, így mielőtt még tragédia következett volna be, a műszer jelzett.

A szén-monoxid mérgezés a fűtési időszakban az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Ezeket legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása,
a szellőző elemek lezárása okozza.

A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló. Megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Nyílt égésterű fűtőberendezések alkalmazása során különösen fontos a levegő utánpótlás biztosítása, hiszen ezek a berendezések annak a helységnek a levegőjét használják fel, amelyben működnek. Ezért különösen fontos a rendszeres szellőztetés, a nyílászárókat megfelelő szellőzővel kell ellátni.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

A fűtés fokozott veszélyforrás, azonban kellő odafigyeléssel a balesetek, káresetek elkerülhetőek. Többnyire rajtunk múlik, mit teszünk, vagy éppen nem teszünk a megelőzés érdekében, vagyis mennyire növeljük a balesetek bekövetkezésének a kockázatát.

Képünk illusztráció.

Forrás: Katasztrófavédelem