Ennyi volt: feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, időközi választás következik

2020. július 06. hétfő 13:30

Ennyi volt: feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, időközi választás következik

Egyhangú döntéssel feloszlatta önmagát hétfői ülésén a mohácsi képviselő-testület. A Fidesz által kezdeményezett indítványról név szerinti szavazással döntöttek.

 

Amint arról hírt adtunk, négy fideszes  képviselő kezdeményezte a mohácsi képviselő-testület összehívását azzal, hogy az ülés egyik napirendi pontjaként a testület feloszlatásáról is tárgyaljanak.

Erre hétfőn került sor. 

Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere az ülésen ismét felszólította Csorbai Ferencet, Mohács jelenlegi, szocialista polgármesterét, mondjon le, mert ezzel elkerülhető lenne, hogy az időközi választáson képviselőket is választani kelljen, ne csak polgármestert, Csorbai Ferenc azonban nem távozott önként. 

A testület tagjai ezt követően név szerinti szavazással döntöttek az indítványról, a jelenlévő tizenegy képviselő igennel voksolt (tehát Csorbai Ferenc is támogatta azt).


A Fidesz részéről már korábban kilátásba helyezték, hogy amennyiben Csorbai Ferenc nem mond le, kezdeményezni fogják a képviselő-testület feloszlatását, amely révén a polgármester is elveszíti megbízatását.


Erre legkorábban a testület alakuló ülését követő hat hónap múlva kerülhetett volna sor a vonatkozó szabályozás értelmében, ám a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrend ezt nem tette lehetővé, mivel nem üléseztek a képviselők.

 

A veszélyhelyzet megszűnését követően viszont ez az akadály elhárult, s a négy fideszes képviselő a lehetséges legkorábbi időpontban kezdeményezte is a testület összehívását.

Amint az ismert, az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József tragikus halálát követően nem lépett vissza, egyedüli polgármester-jelötként indult a választáson.

Mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból - ennek dacára is posztja elfoglalása mellett döntött.

Ezt követően Fidesz helyi szervezete lemondásra szólította fel, a Jobbik, a Momentum és a DK mohácsi szervezete pedig még a tavaly őszi voksolást megelőzően visszalépésre szólította fel - mindhiába.

A testület hétfői döntésével viszont eldőlt, hogy nemcsak polgármestert, hanem képviselőket is választanak az időközi voksoláson a mohácsiak. 

A választást a hétfői döntést követő 120 napon belül kell kitűzni, arra jó eséllyel kora ősszel, szeptemberben kerülhet majd sor. 

Pávkovics Gábor egyébként lapunknak nyilatkozva korábban bejelentette, vállalja a megmérettetést, s a nemzeti oldal képviseletében elindul a majdani időközi választáson a mohácsi polgármesteri posztért.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)