Emmausz-járás: idén újra benépesülhetnek a bararanyai pincék húsvéthétfőn

2022. április 18. hétfő 10:33

Emmausz-járás: idén újra benépesülhetnek a bararanyai pincék húsvéthétfőn

Bólyban több mint száz esztendeje őrzik a német népszokást, a húsvéthétfői Emmausz-járást, de megyeszerte egyre több helyen, így többek között a mohácsi szőlőhegyen is benépesülnek a pincék ezen a napon. Az elmúlt két esztendőben a járvány miatt elmaradt a hangos dínomdánom, idén viszont már ismét lesznek szervezett programok is.

 

2011-óta a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén is szereplő bólyi Emmausz-járás több mint százéves, eredendően bólyi német népszokás.

Az évszázados hagyomány mozzanatait követve a szőlősgazdák és a bólyi családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a pincesorra, ahol  nyitott pincék és programok várják őket.

Mindez nemcsak Bólyban és Szederkényben, hanem megyeszerte egyre több helyen így van: a Mohács környéki német falvak mellett többek között a mohácsi szőlőhegy is élettel telik meg ezen a napon. 

Tavaly és két éve a járvány miatt sehol nem szerveztek programokat, s a gazdák is legfeljebb szűk családi körben keresték fel pincéjüket.

Idén azonban nincs akadálya a népesebb találkozóknak.

Az Emmausz-járás a bólyi pincesoron húsvéthétfőn délután 14.30 órakor kezdődik.

A délutánt a hagyományoknak megfelelően kulturális programok is színesítik: fellép a Sátorhelyi Néptáncegyüttes, a Lustige Bohler, a Bier Kapelle, ezen kívül Roll'r-koncert, Kéméndi Tamás, Millich Anikó, Tarlós Ferenc, valamint a Die Neun Branauer Musikanten is várja a közönséget.  

 

Azzal, hogy a bólyiak és a környékbeliek a húsvéthétfői ebéd után a szőlőhegyre veszik útjukat, egy bibliai történetre emlékeznek.

Jézus feltámadása másnapján, húsvéthétfőn a Jeruzsálemből Emmauszba vezető úton találkozott két tanítványával, akik nem ismerték fel benne mesterüket, hanem az ő kereszthalála utáni rejtélyes eltűnéséről számoltak be neki.

Emmauszba érve rájuk esteledett, ezért tanítványai vacsorát és szállást ajánlottak fel Jézusnak, amit ő el is fogadott.

Csak akkor ismerték fel őt, amikor megszegte kenyerüket, ám abban a pillanatban el is tűnt előlük. A tanítványok nyomban visszafordultak, hogy a megváltó feltámadásának bizonyosságáról hírt vigyenek Jeruzsálembe.

Képünkön: (archív) a Bólyban és környékén hagyományos húsvéthétfői népszokás, az Emmausz-járás.

M. B.