Emelkedtek a viteldíjak a kompon - Mohács-kártyával továbbra is kedvezményes az átkelés

2022. augusztus 13. szombat 09:50

Emelkedtek a viteldíjak a kompon - Mohács-kártyával továbbra is kedvezményes az átkelés

A révhajózási társaság egyre növekvő veszteségei miatt - két év után - kompjegyek és bérletek árának emeléséről volt kénytelen dönteni a képviselő-testület. A Mohács-kártyával rendelkezők számára továbbra is húsz százalékkal olcsóbb az átkelés a Dunán.  

 

 

2020 év eleje óta változatlanok voltak a bérlet- és jegyárak a mohácsi kompon, köszönhetően a kormány határozatának, mely szerint a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében előírta, hogy 2022. június 30-ig a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság közszolgáltatás ellátására vonatkozó tevékenységért megállapított díj mértéke nem lehet magasabb, mint 2020 decemberében.

Mindez - amint az az előterjesztésben olvasható - a révhajózási társaság számára azt jelentette, hogy a korábban is veszteséges ágazat helyzete tovább romlott, jelentős mínuszokat termelt.

A révhajózás bevételéből - az állami támogatás mellett - a legnagyobb rész a jegyek és bérletek árából folyik be, utóbbi kettőből évente mintegy 250 millió forintot jelent, ezért az áremelés elmaradása igen jelentős tételt jelent.

Olyannyira, hogy tavaly 2020-hoz képest a város önkormányzatának az egy évvel korábbi 23 millió forintos veszteség-finanszírozása 104 millió forintra növekedett.
Idén ráadásul a minimálbér és a garantált bérminimum húsz százalékkal emelkedett, ami önmagában több tízmillió forint mértékű többletkiadást eredményezett. Ezt tetézi az üzemanyagok árának folyamatos emelkedése is.

Mindezek miatt, hogy fékezzék a veszteség drasztikus növekedését, augusztustól a jegyek tekintetében 25, a bérletek vonatkozásában pedig 20 százalékos mértékű emelésére tett javaslatot a társaság, amit a képviselő-testület elfogadott.

A Mohács-kártyával rendelkezők továbbra is húsz százalék kedvezményt érvényesítve vásárolhatnak jegyeket és bérleteke.

Az áremelést követően például a teljes áru személyjegy 505 forintba kerül, személygépkocsi után 1750 forintot kell fizetni a kompon.

A gyalogosbérlet ára 3475 forint, a nyugdíjasok és a tanulók számára - kedvezmények nélkül - 1100 forintba kerül.

M. B.