Eltűnt dr. Marek József szobra az egykori iskolából - Félmilliót ajánlottak fel a nyomravezetőnek

2017. október 11. szerda 18:31

Eltűnt dr. Marek József szobra az egykori iskolából - Félmilliót ajánlottak fel a nyomravezetőnek

Nyoma veszett a névadó mellszobra az egykor a Dr. Marek József Szakközépiskolának helyet adó épületből, ahol most a Prophyl Kft. építkezése zajlik, tájékoztatta lapunkat Dr. Benyeda János, a cég korábbi ügyvezető igazgatója, akit mélységesen megrendítettek a történtek. Hozzátette, félmillió forintot ajánlottak fel a nyomravezetőnek. 

A bronzból készült mellszobrot az ingatlan zajló építkezés idejére leemelték a talapzatáról, és egy ott található épületben helyezték el. Benyeda János szerint éppen azért határoztak így, mert szerették volna megóvni az esetleges sérülésektől. Innen tűnt el a szobor a napokban.

- Mélységesen megrendítettek a történtek. Az volt a célunk, hogy az iskola, a névadó szellemiségéből minél többet megőrizzünk, még egy osztálytermet is meghagytunk, ahol az intézmény volt diákjai összejöhetnek a találkozók alkalmával - fogalmazott Benyeda János.

Hozzátette, rendőrségi feljelentést tettek, valamint félmillió forint nyomravezetői díjat is felajánlottak. Akinek érdemi információja van a szoborról, a Dózsa György utcai humán-, és az állatgyógyszertárban tehet személyesen bejelentést, telefonon pedig a 69/322-109, illetve az 510-293-as számokon.

A Kossuth-díjas állatorvos, Dr. Marek József nevét évtizedeken át viselt mezőgazdasági szakközépiskola épülete 2007-től már nem szolgált oktatási célokat. Mohács képviselő-testülete hasznosításra bár felkínálta a Klebelsberg intézményfenntartónak, ám miután nem tartottak rá igényt, pályázatot írtak ki az épületegyüttes értékesítésére. Vételi ajánlatot egyedül a Prophyl Kft. tett a Szent István utca 18.-20. szám alatt található ingatlanért.

Az ingatlanra a további fejlesztéshez volt szüksége a Prophyl Kft.-nek. Az intézményben a jövőben a névadóhoz méltó tevékenységet kíván folytatni a cég. Az állatgyógyászati és humán oltóanyagok, vakcinák alapanyagainak előállításával, kutatásával, fejlesztésével foglalkozó, dinamikusan fejlődő társaság jelenleg az európai SPF tojás piacának kétharmadát látja el, de emellett a világ számos más területére is szállít.

 

Európai színvonalú kutatóközpontot alakítanak ki, egy uniós pályázat révén 221,54 millió forintot fordítanak a libák vérzéses bél- és vesegyulladásos megbetegedése elleni vakcina kifejlesztésre.

Ennek érdekében egy erre a célra tervezett, az oltóanyag fejlesztésre, termelésére, valamint az alapanyag gyógyszerkönyvben meghatározott ellenőrzésére is alkalmas létesítményt hoz létre, ez az építkezés zajlik jelenleg is.

Képünkön: (archív) a volt iskola főépülete, a kép jobb szélén az eltűnt mellszobor.

 

Máté Balázs