Elkezdődött a parlafgüves területek ellenőrzése - Mutatjuk, hol tehetünk bejelentést

2022. május 17. kedd 09:30

Elkezdődött a parlafgüves területek ellenőrzése - Mutatjuk, hol tehetünk bejelentést

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Éppen ezért a parlagfű irtására vonatkozó előírásokat komolyan kell venni. Az idei évben a parlagfüves területek ellenőrzését - a korábbiaktól eltérően - már május 16. napjától megkezdi a hatóság. 

 

 

Valamennyi ingatlan tulajdonosának, használati, haszonélvezeti és kezelési jogával rendelkező természetes, illetve jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés. A hatékony gyomirtás szükségességét nem csak az indokolja, hogy e növény pollenje több millió embernél vált ki allergiás reakciókat, hanem jelentős az általa okozott terméskiesés is.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani."

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen a Baranya Megyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatósága ellenőrzi. Amennyiben az ellenőrzések során a védekezési kötelezettség nem megfelelő végrehajtását vagy elmaradását állapítják meg, minden esetben eljárás indul.

Fontos tudni, hogy a tavalyi évtől a vonatkozó előírások szigorodtak, a módosítás szerint, ha parlagfűvel fertőzött területről bejelentés érkezik, azt a hatóság köteles öt napon belül érdemben kivizsgálni és a bejelentőt tájékoztatni a megtett intézkedésekről.

Fontos változás az is, hogy az illetékes hatóság már minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30 százalékot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától.

Az erről szóló határozat közlését követően a gazdálkodónak azonnal végre kell hajtania a parlagfűmentesítést, mert amennyiben ezt nem teszi meg, akkor kényszerkaszálásra kerül sor, és ennek már nemcsak a gyom-, de a kultúrnövények is áldozatául esnek.

A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Mértékét a fertőzött terület nagysága, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

A bejelentéseket folyamatosan fogadja a hazánkban 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelynek segítségével - a tavalyi évtől már mobil applikáció útján is - bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel.

A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail, sms-ben) az ügy alakulásáról tájékoztatást is kap. A Parlagfű Bejelentő Rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele, a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolításának biztosítása.

Néhány éve a Földművelésügyi Minisztérium, valamint a fővárosi és a megyei kormányhivatalok közösen országos parlagfű-koordinátori hálózatot is létrehoztak.

A hálózat szakemberei fogadják a parlagfűvel kapcsolatos közérdekű bejelentéseket, összefogják a mentesítéssel kapcsolatos feladatokat, gondoskodnak a civil szervezetek parlagfű-mentesítési munkájának segítéséről. Baranya megyében a parlagfű-koordinátori feladatokat Csizy Gábor látja el, aki a [email protected] e-mail címen várja a bejelentéseket.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal