Elkezdődött a gyalogátkelőhely kialakítása a Penny Marketnél, a veszélyes kereszteződésnél

2021. január 22. péntek 13:56

Elkezdődött a gyalogátkelőhely kialakítása a Penny Marketnél, a veszélyes kereszteződésnél

Évtizedes probléma oldódik meg rövid időn belül Mohácson: elkezdték a Penny Marketnél, a Kossuth Lajos és az Ady Endre utcá kereszteződésénél a gyalogátkelőhely kialakítását.

 

Ha nem csal az emlékezetünk, először éppen tíz esztendeje, 2011-ben hozta szóba néhai Lajdi Antalné képviselő a mohácsi képviselő-testületbe a Penny Marketnél a zebra létesítését. Azzal érvelt akkor, hogy a Kossuth Lajos és az Ady Endre utca egyébként is veszélyesnek tartott kereszteződése még inkább balesetveszélyessé vált a forgalmas úton átkelő sok gyalogos miatt.

A testület később szavazott is arról, hogy indokoltnak látják a gyalogátkelőhely létesítését, sokáig mégsem volt előrelépés az ügyben.

Ennek egyik magyarázata, hogy az út nem az önkormányzat, hanem a közútkezelő társaság fenntartásában van, azaz a város saját hatáskörében nem dönthetett az átkelő megépítéséről.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere 2019 novemberében - akkor még képviselőként - sürgette a zebra megvalósítását a képviselő-testületben, majd megválasztása után konkrét lépéseket is tett.

Ezek eredményeképp most pedig bejelentette, megkezdődtek a munkálatok.

Közölte azt is, hogy a gyalogosok biztonsága érdekében a város forgalmasabb átkelőit "okos zebra" rendszerrel szerelik majd fel. 

Ennek lényege, hogy az átkelőhely érzékelők segítségével "felismeri" a gyalogosok átkelési szándékát, majd azt az útburkolatba épített LED-lámpák segítségével mindkét oldalról jelzi az autósoknak. A lámpák elkezdenek villogni, így a volán mögött ülő sofőr időben fel tud készülni a lassításra.

Képünk illusztráció.

 

M. B. - Fotó: pixabay.com