Egymilliárdot fordítanak a Bég-patak rendezésére - Több évtizedes gondok oldódnak meg

2021. július 20. kedd 16:36

Egymilliárdot fordítanak a Bég-patak rendezésére - Több évtizedes gondok oldódnak meg

Egymilliárd forint támogatást nyert a kormány döntése értelmében Mohács önkormányzata a Bég-patak két ütemben történő rekonstrukciójára - tudatta Hargitai János országgyűlési képviselő. A patak teljes hosszának rendezése a múlt évi időközi önkormányzati választás alkalmával része volt Pávkovics Gábor polgármesteri programjának.  

 


- Az elmúlt évtizedek alatt a város több alkalommal végzett mederrendezési-, tisztítási munkálatokat úgy a lakott-, mint a patak külterületi részén, viszont ezúttal a megítélt egymilliárdos támogatással biztosítható lesz hosszútávra megoldani a vízfolyás teljes hosszának rendezését - jelentette ki Pávkovics Gábor polgármester.


A tervezett beruházást részletezve elmondta, hogy első ütemben 447 méter hosszúságban - a Fűzfa-, Árok- és Temető utcákban - másfélszer-másfél méteres beton elemekkel történik a meder burkolása.

A felszíni vizek gyűjtését előre gyártott beton folyókával oldják meg, melyek a tisztítóaknákba kerülnek bekötésre. A Tompa Mihály utca teljes hosszában, illetve a Baross utca Rákóczi utcáig terjedő szakaszán burkolt medret alakítanak ki és mindkét utcában új kapubejárók készülnek.

A nem lakóházak között haladó patak alsó szakaszán 855 méteren, illetve a felső szakasz 1926 méter hosszúságában átfogó ároktakarítás ütemezett, melynek részeként a cserjéket, fákat kivágják, a tuskókat és az iszapot is eltávolítják.

- Az elnyert, vissza nem térítendő egymilliárdos forrásra a támogatási szerződés megkötését követően kiírjuk a kiviteli pályázatot. Számításom szerint a hosszú ideje húzódó gondok megoldására, az esztétikus környezet kialakítására a munkálatokat a következő év tavaszán lehet kezdeni - hangsúlyozta Pávkovics Gábor.

Képünkön: a legutóbbi esőzéskor így nézett ki a patak és a környéke.

 

Berta Mária - Fotó: Nádasdiné Szanyi Judit