Egyenruhások masíroztak végig Sombereken

2017. május 19. péntek 14:29

Egyenruhások masíroztak végig Sombereken

A Mohácsi Helyi Védelmi Bizottság, a Kiképzési és Nyilvántartó Parancsnokság pécsi toborzó irodájával és a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság kaposvári kiképző századával közösen szervezett honvédelmi napot a sombereki iskolások számára május elején. 

Május 9-én reggel nem a megszokott utcakép fogadta a munkába és iskolába igyekvőket Sombereken. Már kora reggel egyenruhásokkal találkozhattak a falu lakói, akik a település számos pontján pályákat, állomásokat hoztak létre a helyi és a dunaszekcsői általános iskolások honvédelmi versenyéhez.

A szervezők a patak mentén akadálypályát, a Szerb templomnál a sebesültszállításhoz terepszakaszt, a Nemzetiségek Háza udvarán íjászlőteret építettek. A sportpályán a fegyveres váltóhoz rendezkedtek be, de nem maradtak ki az airsoft és a légpuskalövészet állomásai sem. Az általános iskola udvarán és pályáján kaptak helyet a kézifegyverekhez, az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó, valamint a honvédelmi ismereteket és katonai műveltséget tesztelő foglalkozási helyek.

Az akadályversenyen a székhelyintézmény és a tagintézmény tíz felső tagozatosokból álló, vegyes csapata indult, de az alsósok elfoglaltságáról is gondoskodtak a szervezők. A kisebbek rolleres ügyességi pályán szlalomozhattak, a tornateremben sorversenyen mérhették össze gyorsaságukat, az iskola könyvtárában pedig érdekes előadást hallgathattak meg az állatok korabeli és a jelenkori hadviselésben betöltött szerepéről.

A megnyitón részt vett dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke is. A célba érkezést követően a legjobb csapatoknak járó serleget és érmeket, valamint ajándékokat dr. Galambosi-Nagy Andrea, Mohácsi HVB elnöke adta át. A nap zárásaként Hoffmann Flóriánné, a Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszönte meg az érdekes, kalandos és tartalmas napot a versenyt szervező katonáknak, a honvédelmi napon közreműködő Baranya Megyei Polgárőr Szövetség és a Pécsi Honvéd Sportegyesület résztvevő tagjainak, valamint Eckhardt Zoltán alezredesnek és Hegedűs Norbert őrnagynak.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal