Dunántúli cégvezetőket ítéltek el csalás miatt Pécsett

2020. december 02. szerda 07:30

Dunántúli cégvezetőket ítéltek el csalás miatt Pécsett

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt többéves börtönbüntetéseket szabott ki mezőgazdasági támogatások jogosulatlan igénybevételével zajló csalások ügyében a Pécsi Ítélőtábla - közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség kedden az MTI-vel. 


Az ügyészség közleménye szerint az ügy három - dunántúli cégvezető - vádlottja uniós, illetve hazai pályázati források jogosulatlan igénybevételével akart pénzhez jutni.

Az egyik vádlott 2012-ben egy jövedelemmel nem rendelkező embert vett rá, hogy az általa alapított cég ügyvezetői tisztségét vállalja el és utasításai alapján az ő és családja érdekkörébe tartozó mezőgazdasági vállalkozások működéséhez hasonló célra költségvetési forrásokra pályázzon. A vádlottak kétszázmillió forintos támogatást nyertek, abból százmillió forintot előlegként felvettek, miközben a pályázott összeg cél szerinti felhasználása, illetve visszafizetése nem állt szándékukban.

A cégvezető vádlottak 2013-ban fiktív vállalkozási szerződésekkel, hamis dokumentumokkal és számlákkal próbáltak igazolni el nem végzett mezőgazdasági útfejlesztési munkákat, amelyekre egyikük cége harmincmillió forintos uniós támogatást nyert el.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a Pécsi Törvényszék korábban meghozott ítéleténél súlyosabb büntetést szabott ki a vádlottakra. A bíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirattal visszaélés miatt három, két és fél, illetve másfél év szabadságvesztésre ítélte a három vádlottat.

MTI