Döntős a szebényi Nagy Fa Az Év Fája versenyben

2018. július 18. szerda 11:06

Döntős a szebényi Nagy Fa Az Év Fája versenyben

Döntőbe került  a szebényi Nagy Fa Az Év Fája versenyben. Ennek ellenére továbbra is szükség van a szavazatokra, hiszen a mezőny erős.

 

Lezárult az első kör Az Év Fája versenyben, s a döntőbe került a szebényi Nagy Fa is.

A kilencedik alkalommal megszervezett versengés célja a fák és a közösségek közötti kapcsolat erősítése. A magyar verseny győztese részt vesz a jövő évi európai vetélkedőben is.

A szebényi Nagy Fáról a következő leírás olvasható: 

Szebény határában ered a Csele patak, amely a Mohácsnál ömlik a Dunába. Kristálytiszta vize festői környezetben csörgedezik alá a köves kavicsos Szikrási völgyből. Szebény határában a kőkori, bronzkori ember éppen úgy otthon volt, mint a római plebejus és az avar harcos. A Mohácsi Vész idején sem pusztult el, sőt sokaknak védelmet nyújtott, mivel eldugott helyen, völgyben feküdt és annak idején még sűrű erdő vette körül. Ezt bizonyítja még a falu határában álló néhány védett óriástölgy, és a dűlőnevek: Cseroldal, Cserhát. A környéken szinte egyetlen hely, ahol megmaradt a magyar lakosság.

Ezeknek az időknek az emlékét őrzi a Szebényiek által csak "Nagy Fa"-ként ismert óriástölgy.

A török idők után átélt még két világégést, és az azt követő újkori veszedelmeket, fakitermeléseket, autópálya építést. Néhány száz méterre áll az ország második legnagyobb viaduktja mellett, ahol az M6-os autópályáról néhány pillantást lehet vetni rá, mielőtt a látvány eltűnik az alagútban. Jobb felbontású műhold képeken az űrből is látszik. Nagyanyáink idejében gyakran volt a környéken dolgozó aratómunkások pihenőhelye, hatalmas árnyékában egész aratóbrigádok ebédeltek.

Megszokott játék volt, hogy egymás evőeszközeit az odújába dobták, had másszon utána a figyelmetlen. A hálás utókor védetté nyilvánította, ismeri, és óvja a falu apraja, nagyja. 


 

Döntőben van további két baranyai fa is, havihegyi mandulafa, valamint a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, valamint a szebényi Nagy Fa. Utóbbi a Keleti-Mecsek délkeleti előterében völgyekkel tagolt alacsony dombság völgyében helyezkedik el. A "Nagy Fa"-ként ismert óriástölgy a török idők után átélt még két világégést, és az azt követő újkori veszedelmeket, fakitermeléseket, autópálya építést is.

Szavazzon Ön is kedvencére a https://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon!