Dombai Csilláé az iskolája névadójáról elnevezett, első alkalommal odaítélt Schneider-díj

2018. június 28. csütörtök 11:29

Dombai Csilláé az iskolája névadójáról elnevezett, első alkalommal odaítélt Schneider-díj

A Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola tantestülete arra az elhatározásra jutott, hogy ettől az évtől, minden tanévzáró ünnepségen kiosztják az iskolanévadójáról elnevezett Schneider-díjat. Az elismerést első alkalommal Dombai Csilla vehette át.


Az intézménytől búcsúzó növendék részesülhet ebben az elismerésben, aki hosszú éveken át nyújtott kiemelkedő teljesítményt, öregbítette az iskola hírnevét országszerte, s aki példaként állítható a művészeti iskola tanulói elé.

Az első Schneider-díjas növendék: Dombai Csilla lett, aki a Park utcai ének-zene tagozaton kezdte zenei tanulmányait, majd 5. osztályos korától csatlakozott a Schneider Lajos AMI népi ének tanszakához, melynek a gimnáziumi érettségiig volt lelkes tagja.

Az iskola méltatása szerint hihetetlen természetességgel, átéléssel, nagyon szép hangon énekel kicsi korától. Könnyedén szárnyaló hangjával bámulatot vált ki hallgatóságából. Jó előadói kvalitásai sokak tetszését elnyerték.

Több műfajban is kipróbálta magát, de végig kitartott a népzene mellett.

Példaképe az éneklő gyerekeknek népdalkörön belül és túl. Az ország és a Kárpát-medence legjobb népdalénekesei közé tartozik, ahogy ez több neves szakember szakmai értékelése során elhangzott.

Dombai Csillát 2016-ban mutattuk be olvasóinknak.

- Amikor világra jöttem, az orvos, aki szintén zenész, azt mondta a szüleimnek, ebből a lányból énekesnő lesz - mesélte akkor a Mohácsi Újság.hu-nak.

Úgy látszik, nem tévedett.

Gyermekkora óta foglalkozik a zenével, ami persze már csak azért sem csoda, mivel szinte az egész családja a muzsika bűvkörében él: édesapja, bátyja is zenész, különböző hangszereken játszanak.

Dombai Csilla tizenkét éves korában találkozott először Horváthy Lenkével, aki a népi énektanára volt a Schneider Művészeti Iskolában.
Csilla azonban nem csak a népzenében próbálta ki magát.

A fiatal lány tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy számos komoly eredményt ért el.

Legnagyobb sikerének a 2013-ban kiérdemelt országos kiemelt aranyat, a Helikonon megnyert fődíjat és a 2016-ban kiérdemelt Vass Lajos Népzenei Nagydíjat tekinti - ezeket az elismeréseket mind népzene kategóriában nyerte.

Képünkön: (archív) Juhász István és Dombai Csilla.

Forrás: EQM - SLAMI